Matens resvägar

Var kommer maten i Johanssons kök ifrån?

En liten undersökning av vad vi som konsumenter kan ta reda på om maten.

Solrosolja – Importerad från Antwerpen, Belgien. Det vill säga, den har som färdig solrosolja färdats ca. 50 – 100 mil. Fås i plastflaska vilken inte är miljöanpassad. Aroma margarin från Carlshamn – Tillverkas i Karlshamn i Blekinge vilket gör att det färdats 10 – 50 mil hit till Göteborg. Aromas förpackning består ”till stor del av krita” vilket gör den miljöanpassad.
Slotts senap – framgår inte av flaskans text varifrån innehållet kommer inte heller var den är tillverkad. Däremot kan man läsa med små bokstäver ett tel.nr och en adress i Helsingfors, Finland + namnet Kraft foods. Om det kommer därifrån har det färdats ca. 50 – 100 mil. Fusilli (skruvmakaroner) – av märke Pagani tillverkat av 100% durumvete. Har importerats från Rovato i Italien. Färdväg: över 100 mil.
Vetemjöl – tillverkat i Järna för Kungsörnen. Färdväg 10 – 50 mil hit till Göteborg. Havregryn – samma som vetemjölet
Kruska-kli – samma som vetemjölet Sej-filé, västkustfilés (djupfryst) – på paketet står ”Konsumentkontakt i Väröbacka” + ett telefonnummer. Det står inte var fisken är fiskad. Från Väröbacka till Göteborg är det ungefär 6 mil, d v s mindre än 10 mil.
Gå ut i ditt kök och kika på burkar och flaskor varifrån de kommer!
Ju längre de rest desto mer energi har det gått åt för att frakta hit dem!
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s