Maten

Maten
Grönsaker
Det vi köper i affären är ofta förpackat i onödigt mycket material, plast, metall och papper. Varorna har dessutom ofta rest långt för att komma till affären. På vägen har det gått åt mängder av energi till lastbilar, tåg och kanske också flyg. Familjen Johansson kikade en dag på vad som fanns i deras kök och försökte ta reda på hur långt det åkt. Resultatet har du här
Färdigmat är bekvämt men du ska veta att den ofta innehåller kemikalier som inte är giftiga men mycket energikrävande att tillverka. De är dessutom onödiga, du behöver dem inte om du lagar maten själv. Färdigmat brukar vara väl förpackad ibland vakumförpackad vilket är mycket energikrävande att göra.
Som konument kan du hjälpa till att styra marknaden och utbudet mot ett mer hållbart och ekologiskt sortiment.
Så här kan du tänka i affären:

  • Kontrollera varifrån varan kommit och välj det alternativ som rest kortast väg, helst så lokalt som möjligt, t.ex potatis från trakten där du bor
  • Köp det som är minst förpackat, till exempel tandkräm utan kartong
  • Det är alltid bäst att köpa råvaror och laga maten själv i stället för halvfabrikat

Miljömärkningssystem
Så långt har maten åkt i Johanssons kök

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s