Bilen

De flesta bilar som finns på jorden drivs med hjälp av förbränningsmotorer som går på fossilt bränsle. Bensin och diesel är energikrävande att producera, avger växthusgaser vid användning och är en så kallad ändbar resurs. Med det sista menas att oljan är en naturresurs som är tekniskt möjlig att göra slut på. Den återbildas inte i samma takt som vi förbrukar den.
Ny teknik när det gäller bilmotorn har svårt att ta sig in på marknaden. Bränslecellen är ett exempel på ny teknik som det pratats om länge nu. Volvo ska utveckla det i bussar och lastbilar(2005).
En bränslecell förbränner vätgas och ut ur avgasröret kommer enbart vattenånga, vilken man också kan ta tillvara så att inget släpps ut. Problemet med vätgasen är att den är energikrävande vid framställningen. Men tekniken kommer säkert att kunna effektiviseras.
Som privatbilist får man idag göra vad man kan för att inte smutsa ner mer än nödvändigt när man använder sin bil. Det finns några punkter som man kan försöka ha i bakhuvudet:

  • Undvika onödig bilkörning, gå eller cykla i stället
  • Gör vad du kan för att minimera antalet kallstarter på vintern
  • När du köper ny bil, köp en miljöklassad
  • Läs om hur bilen kan tankas med etanol HÄR
Annonser

One thought on “Bilen

  1. Hej!

    Jag håller på att ta fram en 4-hjulig cykel med uppfällbart regnskydd och plats för två barnstolar samt låsbart bagarerum med tillräckligt utrymme för 2-3 matkassar. Den har elassist för att underlätta trampningen. Priset hamnar på runt 25.000 Kr och tanken är att den ska kunna ersätta 2:a bilen hos barnfamiljer. Mer info finns på hemsidan.
    Jag vill ha gärna ha lite feedback via mail på denna produkt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s