Ekosofi

…vad är det?

Utrycket står för den grundläggande
filosofi som ligger bakom ett förhållningssätt
gentemot miljö och natur.

Arne Naess menar att bara vi börjar fundera över livsformerna på jorden och vår egen plats på jorden så kommer vi fram till att människan inte kan överleva utan sin naturliga miljö. Det innebär då i sin tur att en groda, ett träd och en insekt får ett egenvärde i förhållandet till oss människor.

I den ekologiska livscykeln är en individs liv avhängigt av en annans som i sin tur är avhängigt av en tredje individs osv osv. Och någonstans i kedjan av beroende hamnar både snigeln, människan och trädet. När man tänker så får allt levande en djupare mening. Djur och växter får då en annan betydelse för livet på jorden. Det blir automatiskt så när allt annat liv på jorden får en betydelse vår egen överlevnad.

Man kan alltså utläsa ett ekologiskt sätt att filosofera, tankebanor som leder till att resonemanget går i cirklar, cirklar med en inneboende mening, ekosofi.

Vill du läsa mer så finns det en text på engelska länkad till denna sidan.

I boken Ekologi, samhälle och livsstil (1981) lägger Arne Næss grunden till den s k ekosofin och han understryker den möjlighet till självförverkligande som ligger inbäddad i den ekologiska krisen och den ökade medvetenhet som denna kris fört med sig.
Hämtat från en hemsida som tillhör Gunnar Gillberg socionom, biträdande forskare vid Centrum för tvärvetenskap samt doktorand vid instititionen för socialt arbete, Göteborgs universitet.

På en webbsida som heter Bosses Living-Space kan du läsa en enkel, lättfattlig och personlig sammanfattning av vad begreppet Ekosofi är. Den finns på den här länken.
Annonser

4 thoughts on “Ekosofi

 1. ……………………./´¯/)
  ………………….,/¯..//
  …………………/…./ /
  …………./´¯/’…’/´¯¯`·¸
  ………./’/…/…./……./¨¯\
  ……..(‘(…´(..´……,~/’…’)
  ………\……………..\/…./
  ……….”…\………. _.·´
  …………\…………..(
  …………..\………….\

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s