Myter och fakta om energiåtervinning

PB260107Det sprids många myter kring energiåtervinning och import av avfall. Är det till exempel sant att vad som helst kan åka in i ugnarna? Eller att Sverige är på väg att bli Europas soptipp? Svaret är nej.
I Sverige arbetar vi enligt EU:s avfallshierarki, dvs i första hand strävar vi efter att minska mängden avfall som uppstår. Det som ändå uppstår återvinns som material eller som energi, för att göra el och fjärrvärme. Avfall som bränsle har blivit allt vanligare och idag tar vi i Sverige även emot (”importerar”) avfall från andra länder för att energiåtervinna här.
Kan vad som helst åka in i ugnarna? Nej. Svenska anläggningar avtalar med avfallslämnaren om vilket avfall som är tillåtet. Avfallslämnaren ska bära hela kostnaden och ansvaret om avfallet måste skickas tillbaka pga fel innehåll. Avfallslämnarna har därmed höga krav på sig att sortera avfallet väl. Anläggningarna för energiåtervinning, tekniken, hantering av askor efter förbränning, import av avfall – ja, hela kedjan kring energiåtervinningen regleras dessutom av omfattande lagstiftning med tydliga krav.
Är Sverige på väg att bli Europas soptipp? Nej. I Europa deponeras 150 miljoner ton avfall varje år. I Sverige energiåtervinns cirka 1,4 miljoner ton importerat avfall – dvs mindre än 1 procent – som annars skulle ha hamnat på deponi i andra länder. Här omvandlar vi det som annars skulle vara ett problem till nytta, genom att vi gör el och fjärrvärme till de svenska hushållen.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s