Nu byggs Elbilslandet Gotland

Pressmeddelande 29 maj 2014 från Solkompaniet. Sommaren 2014 inleds initiativet ”Elbilslandet Gotland” med att laddställen för elbilar installeras vid ett tjugotal besöksmål, spridda över hela Gotland.

Ambitionen är att visa öns besökare hur enkelt och bekvämt det är att åka elbil. Initiativtagare är konsult- och installationsföretaget Solkompaniet, som genomför satsningen i samarbete med energibolag, elbilstillverkare, resebolag, biluthyrare och Energimyndigheten.

Målet är en snabb introduktion av elbilar på ön, och därefter spridning till resten av Sverige.

– Gotlands besökare kommer nu kunna hyra bekväma och tysta elbilar som dessutom är billiga att köra. Vi bygger laddställen på utvalda utflyktsmål över hela ön, så att bilarna kan laddas under de naturliga stoppen. Öns begränsade yta innebär också att nya elbilsförare slipper oroa sig för att batterierna ska laddas ur, säger Jon Malmsten, konsult på Solkompaniet och ansvarig för Elbilslandet Gotland.

Det finns i dag drygt 33 000 registrerade personbilar på Gotland, varav 96 procent drivs med bensin eller diesel. Vid årsskiftet fanns bara åtta elbilar och ett tiotal laddhybrider registrerade, men i takt med att laddinfrastrukturen byggs ut finns alla möjligheter att fasa ut Gotlands beroende av fossila drivmedel.

Elbilslandet Gotland startar med ett tjugotal nya laddställen i sommar, och målet är att antalet minst ska fördubblas under de närmast kommande åren. I sommar kommer Visby Gästhamn ha femton elbilar till uthyrning, medan fyra elbilar finns hos Europcar på flygplatsen.

– Vår bedömning är att hyrbilsmarknaden på Gotland kommer att domineras av elbilar redan inom några år, och att i princip alla utflyktsmål erbjuder sina besökare laddplatser inom fem år. Det kommer att göra Gotland till ett föredöme för andra regioner och höja intresset för elbilen även utanför hyrbilsmarknaden, säger Jon Malmsten.

Elbilslandet Gotland är ett samarbete mellan Vattenfall, Destination Gotland, Gotlandsflyg, Nissan, Europcar och Visby Gästhamn. Energimyndigheten är delfinansiär och en utvärdering kommer att göras under hösten.

Länkar:

www.elbilslandet.se
www.solkompaniet.se

Solkompaniet arbetar med installationer av nätanslutna solcellsanläggningar och konsultverksamhet inom förnybar energi och hållbara transporter. Solkompaniet har kontor i Stockholm, Göteborg och Örebro. Företaget sysselsätter cirka fyrtio personer och har verksamhet i hela landet. Webbplats: www.solkompaniet.se

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s