Flyttbara ”Tiny Houses” byggs av återvunnet material

 

Jag vill på sikt bygga mitt eget väldesignade och klimatsmarta hus på hjul, säger kursdeltagaren Emilia Petersson som annars arbetar som guldsmed.
– Jag vill på sikt bygga mitt eget väldesignade och klimatsmarta hus på hjul, säger kursdeltagaren Emilia Petersson som annars arbetar som guldsmed.

Guldsmed Emilia Petersson vill bygga sitt eget väldesignade och klimatsmarta hus på hjul. Tillsammans med 15 andra börjar hon nu utbildningen ”Återbruk – en praktisk byggkurs med återvunnet material” i Växjö.

Bakom utbildningen står kooperativet Macken och S:t Sigfrids folkhögskola i Växjö. Återvinningsföretaget SITA bidrar med byggavfall som återbrukas och får nytt liv i de hus som kursdeltagarna ska bygga.

Emilia Petersson har redan gjort en skiss på sitt framtida hem. På kursen ser hon fram emot att få både byggkunskaper och nya vänner som delar visionen om en värld där varje individ gör ett mindre ekologiskt avtryck.

– Jag vill lära mig bygga ett litet, smart designat och flyttbart hus som är energieffektivt och billigt att bo i. Det är viktigt för mig, både yrkesmässigt och privat, med en tilltalande design. Men jag måste också tänka på att mitt hem blir funktionellt och utgå ifrån de material jag har att tillgå. En förebild är den växande rörelsen Tiny House, berättar Emilia Petersson.

Maria Richter Simsek är kursansvarig tillsammans med Stephan Hruza på Macken i Växjö och fungerar som kursledare.

– Vi hade många sökande och har valt ut 16 personer som kan berika varandra med olika kunskaper och bakgrunder. På kursen blandas konsulter, unga grönsaksodlare, pianotekniker, snickare och byggnadsingenjörer som vill utvecklas i yrket och många fler. Kursen är en praktisk och personlig resa i att lära sig göra resursmedvetna val. Vad den ene kastar kan vara guld värt för den andre.

SITA bidrar bland annat med byggavfall som trä, gips, isolering, takpapp med mera. Ett initiativ som uppskattas av Maria Richter Simsek.

– Det betyder jättemycket för oss. Genom SITAs stöd kan vi visa värdet på svinnet och hur återbruket av byggavfall skapar nya värden i våra hus. Vi hoppas att inspirera till en större samhällelig diskussion om företags, individers och organisationers ansvar för att ta vara på jordens ändliga resurser. Det är dags att börja förändra processer och tankar om vad som är avfall.

- Kursen är en praktisk och personlig resa i att lära sig göra resursmedvetna val, berättar kursledare Maria Richter Simsek på Macken.
– Kursen är en praktisk och personlig resa i att lära sig göra resursmedvetna val, berättar kursledare Maria Richter Simsek på Macken.

– De hus som vi bygger under kursen ska ingå i en utställning i november och sedan säljas på auktion. Mackens långsiktiga plan är att bygga en permanent återbruksby i Norremark här i Växjö.

För återvinningsföretaget SITA var det självklart att stödja återbrukskursen.

– Vi på SITA vill sätta fart på det ekologiska kretsloppet genom ökad återvinning och återanvändning. Denna kurs är ett bra exempel på klimatsmarta initiativ som vi gärna vill uppmuntra, säger Stig Lindén, avdelningschef på SITA i Växjö

Fakta om kursen

• I utbildningen ”Återbruk – en praktisk byggkurs med återvunnet material” varvas teori och praktik under åtta månader på halvfart. Den teoretiska undervisningen sker på S:t Sigrids folkhögskola i Växjö och den praktiska är förlagd till föreningen Mackens lokaliteter på Norremarks återvinningscentral i Växjö. Kursdeltagarna får fördjupa sig i frågor om resursmedvetet levnadssätt, ekologiskt och hållbart boende och husbyggande med återanvänt material.

• Deltagarna bygger fyra Tiny Houses under kursens gång. Konceptet Tiny Houses kommer från USA och innebär små, resurseffektiva hem med litet ekologiskt fotavtryck och en livsstil med medveten och låg konsumtion.

Macken är ett socialt företag som försöker lösa några av samhällets många problem. De tar till vara både på människor och ting. Genom återbruk och redesign hjälper Macken människor som är långt ifrån arbetsmarknaden att få arbete. Läs mer på www.macken.coop

SITA Sverige är ett av landets ledande företag inom återvinning och avfallshantering. Med 1 100 medarbetare, 66 lokalkontor och egna behandlingsanläggningar erbjuder vi effektiva och miljöriktiga lösningar med fokus på nytänkande och långsiktig hållbarhet. Vi sätter fart på det ekologiska och ekonomiska kretsloppet genom att optimera alla delar i avfallskedjan. Läs mer på www.sita.se

Källa: Pressmeddelande från Sita Sverige AB

Kursledare Stephan Hruza, från Macken, hoppas att mixen av kursdeltagare ska göra att man berikar varandra med olika kunskaper och erfarenheter.
Kursledare Stephan Hruza, från Macken, hoppas att mixen av kursdeltagare ska göra att man berikar varandra med olika kunskaper och erfarenheter.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s