Svårt att göra rätt miljöval

Pressmeddelande från Linköpings universitet: De flesta är medvetna om miljöproblemens allvar, men har samtidigt många skäl för att inte göra det de vet kan göra skillnad. Om varför det är så svårt att förändra vardagligt beteende handlar en ny bok från Linköpings universitet.

Om och hur vi återvinner, hur stor bil och tv vi har, hur vi tvättar, om vi äter kött, hur vi reser och hur mycket prylar vi skaffar är vardagliga miljöval som de flesta människor ställs inför.

Per Gyberg är miljöforskare vid Linköpings universitet och konstaterar att samhället idag lägger allt mer ansvar på individen och ställer människor inför en mängd valmöjligheter. Dit hör också miljövalen.

Tillsammans med Carl-Johan Rundgren vid Stockholms universitet har han skrivit boken Tio skäl att strunta i miljön – om varför det är så svårt att förändra vardagligt beteende.

– Människor försöker skapa en hållbar vardag utifrån de förutsättningar de har. Man löser vardagliga problem, men ska samtidigt göra medvetna och aktiva val i en mängd frågor. Det gäller att göra de rätta miljövalen, men det finns många skäl att välja fel, säger Per Gyberg.

Boken är ett resultat av olika studier som sammantaget ger en bild av hur människor resonerar om miljöfrågor och sitt eget ansvar. De tio skälen sammanfattas i tre övergripande inställningar till miljöproblemen och individens ansvar.

Den vanligaste är att förlita sig på experterna och teknikens utveckling, medan den enskildes ansvar begränsas till att göra så effektiva val som möjligt. Det kan till exempel vara att använda energisnåla hushållsapparater och en bränslesnål miljöbil.

– Problemet med den inställningen är att de stora frågorna försvinner i de små, mätbara lösningarna, men de påverkar inte livsstilen. Man fortsätter köra lika mycket bil och använda lika mycket el, konstaterar Per Gyberg.

Andra väljer att följa minsta motståndets lag och inte bry sig. De hävdar rätten att göra som de vill och att den enskilde inte har något ansvar för miljön, eftersom de tror att de ändå inte kan göra någon skillnad. De menar att förändringar måste ske på samhällsnivå.

Den tredje inställningen kallar Per Gyberg och Carl-Johan Rundgren för den gröna drömmen. Den ifrågasätter själva systemet och menar att alla är skyldiga att göra något för miljön, att dra sitt strå till stacken, även om vi som enskilda individer inte kan göra så stor skillnad.

Boken heter Tio skäl att strunta i miljön. Om varför det är så svårt att förändra vardagligt beteende. Den ingår i skriftserien Perspektiv på Tekniken som ges ut av Tema Teknik och social förändring vid Linköpings universitet.

Källa: Linköpings universitet

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s