Fortum satsar mer på solel

Fortum utökar sitt samarbete med Glava Energy Center, som driver en solmodulpark utanför Arvika i Värmland. Samarbetet innebär att Fortum investerar cirka en halv miljon kronor i den nya utbyggnaden, som ska stå färdig lagom till midvintersolståndet den 21 december. Utbyggnaden innebär att det blir Sveriges största anläggning för solel. Den totala solfångarytan blir på 1500 m2 med en årsproduktion på över 200 000 kWh, vilket räcker för att driva cirka 80 elbilar under ett år. Den första solmodulsparken på området byggdes år 2009.

Genom investeringen vill Fortum lära sig mer om solkraft, som är en energiform som man tror starkt på.
– Solenergi är en teknologi som på kort tid visat sig på konkurrenskraftig även på våra nordliga breddgrader. Som nästa generations elbolag vill vi gå i bräschen för utvecklingen som leder mot vår vision om en solekonomi – det vill säga ett samhälle där all energi direkt eller indirekt ska vara baserad på solen, säger Per Langer, VD Fortum Sverige.

Köpet ger även Fortum möjlighet att sälja mer solel till intresserade kunder i form av solpaket om 100 kWh. Fortum har sedan tidigare även solpanelsmoduler för kunder som vill producera sin egen el genom att installera paneler på det egna villataket.

Glava är ett ledade testcenter för förnybar energi
För drygt två år sedan invigdes Glava Energy Center (GEC), som är ett ledande testcenter på såväl regional, nationell som internationell nivå för framtidens förnybara energilösningar. Fortum gick in som en av 11 samarbetspartners. Verksamheten är öppen för både företag, utbildningsanordnare och andra organisationer. I testcentret pågår bland annat studier kring lokala energinät, lokala likströmsnät, biogas, småskalig vattenkraft och vindkraft samt smarta elnät. I Glava kan man bekanta sig bland annat en väderstation, ett energilagringssystem, en vindmätningsmast och ett vetenskapscenter för förnybar energi.

Källa: Fortum

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s