Sveriges största ekopark invigd

Idag invigdes vår 32:a ekopark, Tjadnes-Nimtek, i Arvidsjaurs och Arjeplogs kommun. Ekoparken är 22 000 hektar stor och cirka tre mil lång från norr till söder. Det gör den till Sveriges största och kanske mest orörda ekopark. Här finns alla taigans naturtyper, från trolska mossbevuxna granskogar till magra tallskogar med spår av många seklers skogsbränder. Det är lodjurets, järvens, björnens, kungsörnens och renarnas rike, men också vildmarksvandrarens.

– En vandrare kan ströva i dagar här utan att träffa på en annan människa. När jag inventerade området under tre månaders tid träffade jag endast på tre personer. Och skogarna i det här området är några av de finaste jag sett i Sverige, säger Lars-Göran Ek, naturvårdsspecialist på Sveaskog.

Stora områden utgörs av urskogsartade skogar där människan har vistats under lång tid. I området finns till exempel det samiska sommarvistet Tjadnes och många träd har använts som barktäkter för mat.

De 35 gästerna fick under Sveaskogs naturvårdschef Stefan Bleckerts ledning vandra runt i skogen och lyssna på intressant information om tjädrar, myrar, barktäkter och den döda levande veden. De fick också smaka på skogen i form av barkbröd bakat på tallbark.

– Med ett så här stort område ser jag möjligheter för naturvärden att bevaras och utvecklas och förutsättningar för naturturism, säger Arjeplogs kommunalråd Britta Flinkfeldt Jansson som förklarade ekoparken invigd genom att avtäcka en stenbänk.

De höga befintliga naturvärdena i ekoparken gör att Sveaskog kommer att avsätta 89 % av arealen för naturvård. ”På 11 procent kommer vi att fortsätta med skogsbruk, men med mer naturhänsyn än tidigare”, förklarar Johan Ekenstedt, naturvårdsspecialist på Sveaskog.

Källa: Sveaskog

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s