Varför klimatterapi?

Tom Örbeck från Åmotfors frågasätter Jan Nordenbergs text i Arvika Nyheter.

Själv anser jag inte att man ska ha klimathysteri, men debatten om miljö rent allmänt, och politiker som vågar ta dom viktiga stegen för en mera hållbar framtid anser jag är mycket viktig för Sveriges framtid.

”Klimatterapi” låter konstigt, men är ett sätt att få igång miljö debatten och en bättre påverkan önskas bla. av Miljöpartiet, vilket kan vara av en betydande faktor, om vi ska lyckas i framtiden.

Tillåt mig att reflektera över följande fakta, då Sverige har fallit ner på nionde plats i världens miljörankning. Norge ligger på tredje plats.

Viktiga beslut som att den danska regeringen beslutat att vindkraften ska stå för 50 % av den danska elen år 2020, så kan man fundera på varför inte Sverige har tagit liknande radikala beslut?

Enligt Sveriges kommuner och landsting kan vi spara 30 % av utsläppen, om vi väljer att satsa på utbyggnad av förnybart energislag, kollektivtrafik och energieffektiviseringar. Varför tas inte dessa besluten, kan man analysera?

Det nationella klimatutsläppet i Kina är 4 ton/person och år, och i Sverige 6 ton/person.

Om vi lägger till utsläpp från importvaror och drar från exportvaror ökar Sveriges utsläpp till 10 ton medan Kinas minskar till ca 3 ton. Källa Naturvårdsverket.

Sveriges utsläpp kan vi ändra, och varför då inte satsa på en hållbar utveckling?

Hälften av alla bilresor är under 5 km, och i städer är bilresan ofta kortare än 3 km.

55% av danskarna cyklar till arbete eller studierna i Danmarks huvudstad.

Varför är det så svårt att få till cykelbanor, elbilar som tjänstebilar, laddplatser osv. i Arvika? Kan det vara politiker som inte väljer att prioritera eller fattas det miljöengagemang i Arvika?

När ska Clas Petterson Arvikas starka man agera, istället för att bara diskutera?

Hur ska vi få till mera resurser till tåg, dubbelspår osv. med tanke på klimat påverkan?

En tågresa Stockholm-Malmö ger ungefär 1.3 gram Co2/person, vilket ska jämföras med flygets 95,83 kg Co2-utsläpp på samma sträcka.

Danskerna satser och bygger 36 000 kvadratmeter solpanel, vilket ersätter 900 000 liter olja. Vilket måste vara bäst i världen?

Har vi inte viljan, eller resurser att bygga liknande i Sverige? Eller har vi för mycket stenålders dum kärnkraft som hindrar utvecklingen?

Många exempel kan ges, och därför väljer jag att skicka in denna insändare, som ett svar på varför Sverige behöver prioritera hållbar utveckling.

Tom Örbeck
Åmotfors

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s