Durban: Förhandlingarna räddade men inte klimatet

FN:s klimatmöte har godkänt en andra Kyotoperiod och startar samtidigt en ny process där alla de stora utsläppsländerna av växthusgasen koldioxid, även Indien och Kina, har anslutit sig till ett enda avtal. Hela paketöverenskommelsen blev klart efter två dagars övertid sedan de planerade två veckorna tagit slut utan en överenskommelse.

– Egentligen har vi nu en färdplan som leder till 3-4 graders global temperaturökning med enormt allvarliga konsekvenser för hela vår planet. Det är helt oacceptabelt och förhandlingarna i Durban borde givetvis varit fokuserade på att faktiskt minska utsläppen istället på rena formaliafrågor, säger Svante Axelsson, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen.

– Förväntningarna på de globala klimatförhandlingarna har varit så lågt ställda att jag är glad idag att det inte blev en total kollaps. Det är positivt att det blev en andra Kyotoperiod och att det nu skall starta en process för ett nytt legalt protokoll där alla världens länder är med. Men besluten i Durban ger oss bara två tomma skal utan substantiellt innehåll och som idag inte kan förhindra en temperaturökning på 3-4 grader.

Kyotoprotokollet 2 som relativt få länder har skrivit på löper från 2013 till och med 2015 och det nya protokollet där alla länder är med skall vara klart 2015.

– I den bästa av världar kan vi nu få in konkreta siffror i dessa två olika protokoll som innebär att de globala utsläppen går från ökning till minskning. Vilket är akut om vi skall ha någon möjlighet att begränsa den globala temperaturökningen med maximalt två grader, vilket länderna tidigare har beslutat. Men då måste länderna visa ett helt annat engagemang på att faktiskt fokusera på vad det ytterst handlar om – att minska utsläppen, säger Svante Axelsson.

– Besluten i Durban är små steg i rätt riktning, men samtidigt helt otillräckliga för att klara tvågradersmålet. För att det ska vara möjligt måste de globala utsläppen börja minska tidigare än 2020. Vi har inte råd att vänta på att det globala avtalet ska bli färdigt. De länder som kan måste gå före. Sverige har alla möjligheter att gå i täten med satsningar på förnybar energi, modern infrastruktur och grön teknik, säger Åsa Romson (MP).

– Det är glädjande att förhandlingarna inte brakade ihop helt och hållet. Men annars är Durban en stor besvikelse. De långsiktiga minskningskraven är inte bindande och det finns inga pengar i den nya klimatfonden, säger Jens Holm (V) klimatpolitisk talesperson som har följt förhandlingarna på plats i Durban.

– I fjol var utsläppen större än någonsin och i den fattiga delen av världen är klimatkrisen ett faktum. Detta ställer krav på Sverige och andra rika länder att gå längre av vad man kommit överens om i Durban. Vi kommer verka för att Sverige under nästa år skärper våra klimatmål, säger Holm.

– Det är ett svek mot världens fattiga att mötet inte lyckades finansiera den nya klimatfonden. En fond utan pengar är inget att ha. Lena Ek och Sverige bär här ett stort ansvar. Var finns pengarna?

– Samtidigt har Fredrik Reinfeldt och EU-ledarna i Bryssel kommit överens om hundratals nya miljarder till Europas banker. Men när det gäller klimatpengar till världens fattiga finns det inte ett öre. Oacceptabelt, säger Jens Holm.

Källor: Naturskyddsföreningen Miljöpartiet och Vänsterpartiet

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s