2011 års Right Livelihood-pristagare

Right Livelihood-prisen för 2011 tillkännagavs idag vid en presskonferens i Stockholm av Right Livelihood Award Stiftelsens Executive Director, Ole von Uexkull, och Monika Griefahn, som delar ordförandeskapet med prisets grundare, Jakob von Uexkull.
Pristagarna uppmärksammar lösningar på globala problem
2011 års Right Livelihood-pris går till fyra mottagare. Ett av prisen är ett hederspris och de tre övriga delar på 150 000 euro.

Huang Ming, hederspristagareHUANG MING, Hederspris, Kina
Juryn hedrar Huang Ming “för hans enastående framgång med att utveckla och massproducera spjutspetsteknologi för att ta till vara solenergi och därigenom visa hur dynamiska tillväxtekonomier kan bidra till att lösa den av människan orsakade klimatförändringen”.
Det är första gången som priset ges till någon i Kina.

JACQUELINE MOUDEINA, Tchad
Juryn ger priset till Jacqueline Moudeina “för hennes outtröttliga och riskfyllda kamp för att skipa rättvisa för offren under den tidigare diktaturen i Tchad, och för att hon ökat kunskapen om och efterlevandet av mänskliga rättigheter i Afrika”.
Det är första gången som priset går till Tchad.

GRAIN, internationell organisation
Juryn hyllar GRAIN “för deras världsomfattande arbete med att skydda småbönders försörjning och rättigheter, och för deras dokumentation och kritik av utländska investerares storskaliga uppköp av mark i utvecklingsländer”.

INA MAY GASKIN, USA
Ina May Gaskin får priset “för sitt livslånga arbete med att lära ut säkra, kvinnocentrerade förlossningsmetoder som bäst gagnar den fysiska och mentala hälsan hos både mamma och barn”.

Läs mer här >>

Källa: Right Livelihood Award

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s