H&M avgiftar klädproduktionen

Stockholm 20 september 2011

– Efter samtal med Greenpeace meddelar H&M nu att företaget kommer att fasa ut alla farliga kemikalier ur hela produktionskedjan till 2020. H&M är det fjärde stora klädföretaget som sedan juli i år antagit Greenpeace utmaning att avgifta klädproduktionen.

– Vi är oerhört glada över H&M:s ansvarstagande beslut. Som en av världens största återförsäljare av kläder är H&M en mycket betydelsefull aktör. Genom att visa att klädproduktionen kan vara fri från farliga kemikalier sänder H&M en mycket viktig signal till hela textilbranschen, säger Patrik Eriksson, kampanjchef på Greenpeace.

H&M, har även åtagit sig att se till att deras underleverantörer offentliggör vilka farliga kemikalier som släpps ut från de fabriker där kläderna produceras.

– I ett land som Kina, där människor lever omkring fabriker utan att känna till vad

som släpps ut i deras floder, är det här början på något verkligt viktigt. Nu hoppas vi att andra större klädmärken följer H&M:s exempel. De som inte gör det riskerar att förlora kundernas förtroende och framtida affärsmöjligheter i nyckelmarknader som Kina, säger Patrik Eriksson.

Det var i fredags som representanter från H&M och Greenpeace träffades. Under

veckan hade miljöorganisationens aktivister uppmanat företaget att avgifta sin klädproduktion genom att sätta upp “Detox our water!”-klistermärken på skyltfönstren till H&M-butiker runt om i världen. Och i Norden delade aktivister ut information till H&M:s kunder i ett flertal städer.

I natt gick H&M ut med nyheten att de avgiftar klädproduktionen.

Tidigare har Adidas, Nike och Puma åtagit sig att fasa ut alla farliga kemikalier ur produktionen till 2020. Greenpeace kommer att följa upp samtliga klädmärkens åtaganden och kontrollera att de efterlevs.

Källa: Greenpeace

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s