Kvinnor kommer att rädda miljön

Varannan svensk är oroad eller mycket oroad över klimatförändringarna, men när det kommer till att vidta åtgärder för att skona miljön är det kvinnorna och de äldre som drar det största lasset. Kvinnor och äldre är bäst på att bland annat minska sin elförbrukning, källsortera och köpa ekologiska produkter. Det visar en ny undersökning från Trygg-Hansa.

Undersökningen, där 1010 svenskar tillfrågades om de vidtagit någon av nio föreslagna åtgärder för att skona miljön, visar att kvinnor är bättre än män i alla utom en av kategorierna. 63 procent av de tillfrågade kvinnorna har minskat sin förbrukning av el, vatten och värme i hemmet genom att stänga av istället för att använda stand-by funktioner på elektronisk utrustning och tvätta vid lägre temperaturer, vilket kan spara upp till 10 procent av hushållselen*. Motsvarande siffra bland män är 49 procent.

– Varannan svensk oroar sig för klimatförändringar men vilka som tar till åtgärder skiljer sig. Studier har visat att män totalt sett förbrukar mer energi än kvinnor**, men kunskapen om vilka som påverkar klimatet mest och hur ohållbara livsstilar kan åtgärdas måste fördjupas, säger Malou Sjörin, nordisk chef för externkommunikation på Trygg-Hansa.

Kvinnor är bättre på att skona miljön även i övriga kategorier. 77 procent källsorterar sitt avfall, och 46 procent köper ekologiska eller lokalproducerade varor. Motsvarande siffror bland män är 70 respektive 37 procent. Att undvika att flyga på semestern eller att klimatkompensera sitt flyg är den enda kategorin där fler män vidtagit en åtgärd. Siffran bland män är 10 procent, jämfört med 9 procent av kvinnorna.

Även de äldre är miljökämpar

Undersökningen visar vidare att äldre svenskar mellan 50-64 år är duktigare än övriga åldersgrupper i sex av nio kategorier. De äldre är bättre på att stänga av hemelektroniken, källsortera och köpa mer energieffektiva hushållsapparater, men sämre på att köpa mer miljövänliga kläder och ta sig till och från jobbet på ett mer miljövänligt sätt.

Undersökningen visar även att:

  • 4 av 10 svenskar tycker att det är viktigt att ett företag som de söker jobb hos tar ansvar i samhället och för miljö
  • 4 av 10 svenskar köper lokalproducerade eller ekologiska varor
  • 46 procent av kvinnorna och 37 procent av männen köper ekologiska eller lokalproducerade varor
  • 74 procent av svenskarna källsorterar sitt avfall
  • 77 procent av kvinnorna och 70 procent av männen källsorterar sitt avfall
  • 51 procent är oroade eller mycket oroade för klimatförändringarna 
  • 63 procent av kvinnorna och 49 procent av männen minskar eller har minskat sin förbrukning av el, vatten och värme genom att t.ex. stänga av stand-by-funktioner och tvätta vid lägre temperaturer
  • 9 procent av kvinnorna och 10 procent av männen undviker att flyga på semestern, klimatkompenserar eller åker på hållbar semester med t.ex. tåg

* http://www.godel.se/energispartips-spara-elkostnader

**http://www2.foi.se/rapp/foir2513.pdf

Om undersökningen
Trygg-Hansa har under februari 2011 låtit intervjua 1010 svenskar mellan 18-64 år med hjälp av undersökningsföretaget YouGov.

Källa: Trygg Hansa

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s