GMO-potatis med antibiotikaresistens-gen planterad i Sverige

2001-06-10. Vojakkala, Haparanda, Sweden. Greenpeace activists blockade a BASF planting of the controversial genetically modified potato Amflora. BASF has used an antibiotic restistance gene in the GM potato and several EU-coutries have banned cultivation of it. Greenpeace demands that BASF stops all cultivation of the potato and that the swedish government also ban the potato from being grown in Sweden. Nedre Vojakkala, Haparanda 10 juni 2011 – Just nu sätts de sista GMO-potatisarna på fältet i Nedre Vojakkala. Greenpeace har under tre veckors tid lyckats förhindra sättningen av BASF:s kontroversiella genmodifierade potatis, som är förbjuden i många länder bl a på grund av att den innehåller en gen för antibiotikaresistens.

– Vi lyckades stoppa sättningen även i natt under tre timmar, innan polisen kom och plockade bort vår blockering av traktorn. Nu är tyvärr snart den sista potatisen satt men kampen fortsätter på andra sätt, inte minst politiskt, säger Ludvig Tillman, talesperson på Greenpeace och fortsätter:

– En majoritet av svenskarna vill inte ha genmodifierade grödor. Tusentals har nu skrivit på vårt upprop till Andreas Carlgren och Eskil Erlandsson om att förbjuda Amflora. Och när vi har informerat på gatorna och knackat dörr här i Norrbotten har motståndet mot GMO och stödet för det vi gör varit mycket stort. Det borde de ansvariga ministrarna lyssna på.

Sverige har som ett av de första länderna inom EU tillåtit kommersiell odling av den

genmodifierade potatisen Amflora, som ägs av det tyska kemiföretaget BASF. Italien, Österrike, Ungern, Luxemburg och Grekland har istället förbjudit odling av potatisen. Förbuden har införts eftersom försiktighetsprincipen alltid gäller för genmodifierade grödor enligt EU-lag och för att ett EU-direktiv slagit fast att GMO med antibiotikaresistenta gener skulle fasats ut till 2004.

– Det finns många skäl för Carlgren och Erlandsson att följa de länder som redan förbjudit odlingen av Amflora och se till att detta är sista gången genmodifierad potatis sätts i svenska åkrar. Sverige borde göra som våra grannländer, Norge och Danmark, tillämpa försiktighetsprincipen och agera för att förbjuda Amflora, säger Ludvig Tillman.

Se bilder från Greenpeace aktion mot GMO-potatisen här

Källa: Greanpeace

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s