Ren bil med rent samvete

2011-04-05 09:22

I helgen startade kampanjen ”Ren bil med rent samvete” i Järfälla kommun för femte året i rad. Kampanjen initierades för att uppmana Järfällaborna att inte tvätta bilen på garageuppfarten, parkeringsplatser eller andra hårdgjorda ytor. Genom ett samarbete med tvätthallar i kommunen får Järfällaborna istället rabatt på tvätthallar med avancerad rening för att skydda Mälarens vatten.

Kampanjen ”Ren bil med rent samvete” initierades 2006 och sedan starten har deltagandet stadigt ökat, nästan dubbelt så många var med förra året jämfört med 2007 år siffror. I år hoppas man på ett rekordstort deltagande bland Järfällaborna.

Under april månad går kommunen ut med information om konsekvensen av att tvätta bilen på sin garageuppfart, gatan eller parkeringsplatsen – att förorenat vatten slutligen hamnar i Mälaren. Utöver informationsmaterial erbjuds Järfällaborna även att tvätta bilen till reducerat pris på tvätthallar med avancerad rening, som ett alternativ till att tvätta bilen på hårdgjorda ytor.

Järfälla kommun går i täten på det här området enligt tidningen Bensin & Butik genom att samarbeta med tvätthallar och erbjuda reducerat pris till skillnad från många andra kommuner där man endast går ut med information.

Bygg- och miljödirektör Per-Olof Kroon berättar varför man håller kampanjen:
– Vi vill undvika förbud utan vädjar istället till Järfällabornas förnuft. Många känner inte till den tydliga kopplingen mellan biltvätt på gatan och vattenkvalitén i våra vattendrag.

Antal deltagare i Ren bil med rent samvete:

2006 –
2007 766
2008 855
2009 1279
2010 1423

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s