Rätt varg flyttades

Det var den finsk/ryska vargen som orsakade skador för Tåssåsens sameby i Jämtlands län och det var den vargen som flyttades till Kilsbergen i Örebro län . Det visar DNA-analys av blodspår och vävnadsprov. Vargtiken är nu på vandring åt nordväst och var på måndagen nordväst om Filipstad.

– DNA-analysen visar att den här vargen inte är släkt med de skandinaviska vargarna utan har kommit från Finland/Ryssland. Vi har testat spår av löpblod i fält och ett vävnadsprov som togs på den varg som flyttades, säger Mikael Åkesson, forskare på Grimsö viltforskningsstation vid Sveriges Lantbruksuniversitet.

Flera vargar har vistats i Tåssåsens sameby denna vinter. Någon eller några av dem angrep renar och för några veckor sedan ansökte samebyn om skyddsjakt.

Två vargar spårades, men den 5 mars förlorade länsstyrelsen i Jämtlands län spåren av båda på grund av dåliga spårförhållanden. En varg upptäcktes den 15 mars i samebyn efter nya rivningar. Därefter har länsstyrelsens fältpersonal tillsammans med representanter från samebyn spårat den varg som orsakat störning för samebyn. De fann två spår av löpblod och sände in det till Grimsö för analys.

Två olika vargar

Tidigare spillningsprov visade att en av vargarna var en finsk/rysk varg som upptäcktes i Norrbotten i mitten av november. Den hade vandrat ner på egna ben utan att orsaka skador på tamdjur och ren. Den andra vargen är avkomma till en finsk/rysk varg som år 2007 bildade revir i Kynna i Norge och den har försvunnit från samebyns område.

– Naturvårdsverket bedömde att den finsk/ryska vargen är så viktig för att minska inaveln i den svenska vargstammen att vi inte ville riskera att den skulle dödas i skyddsjakt. Därför beslöt vi att flytta den varg som orsakade skada, oavsett vilken av de två det var, säger Helene Lindahl Vik, handläggare på Viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket.

Det är andra finsk/ryska vargtiken som kommit in i Sverige sedan 1980-talet.

Vargen sövdes och flyttades den 21 mars. Den höll sig kvar nära utsläppsplatsen i Kilsbergen några dagar och började i helgen röra sig norrut. På måndagen hade den lämnat länet och var norr om Filipstad. Exakta positioner lämnas ut först i efterhand av hänsyn till vargen.

– Det viktigaste nu är att vargen kan komma i balans efter flytten. Den uppträder skyggt och undviker hus och samhällen, berättar Lars Furuholm, rovdjurshandläggare i Värmlands län.

Se bilder från flytten på www.naturvardsverket.se, karta publiceras dock klockan 15.00.

Källa: Naturvårdsverket

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s