Världen gör sig redo – 134 länder släcker ljuset i Earth Hour

Idag är 134 länder anmälda till Earth Hour, vilket är rekord. Nu uppmanar också FNs generalsekreterare Ban Ki-moon människor att delta för att skicka en signal till beslutsfattarna att agera i klimatfrågan. Runt om i Sverige är miljontals människor beredda att släcka. Just nu deltar två tredjedelar av landets kommuner, 880 skolor och 1 200 företag. Hundratals olika Earth Hour evenemang äger rum över hela landet, och de allra flesta är gratis.

Lördag den 26 mars 20.30 – 21.30 är det dags att släcka en timme för klimatet och skicka en signal till världens beslutsfattare om att ta klimatfrågan på allvar. FNs generalsekreterare är en av de som uppmanar världen att delta. På initiativ från WWF i Japan inleds Earth Hour på många platser med en tyst minut för de människor som drabbats av jordbävningskatastrofen.

– Över hela världen skapar individer, samhällen, företag och regeringar nya förebilder för vår gemensamma framtid. Låt oss på lördag tillsammans fira denna gemensamma strävan för att skydda planeten och försäkra oss om ett gott liv för mänskligheten. Använd dessa 60 minuters mörker för att hjälpa världen att se ljuset, manar Ban Ki-moon.

I Sverige deltar två tredjedelar av landets kommuner i Earth Hour och runt en tredjedel beräknas släcka hela eller delar av gatubelysningen. De största städerna är med. Många ikonbyggnader runt om i landet kommer att symboliskt släcka, däribland Stockholms slott, Rådhuset i Östersund, Ericsson Globe, utkikstornet Norra berget i Sundsvall, Visby ringmur, Kalmar slott, Gustaf Adolfs torg i Malmö, Stadshuset i Luleå och Avenyn i Göteborg.

I världen släcks bland annat Revolutionsmonumentet i Mexiko City, Operahusen i Sydney och Hanoi, slottet Schönbrunn i Wien, Gateway of India, Mumbai, Indien, Grand Place i Bryssel, bron i Mostar, Bosnien Hercegovina, Kristusstatyn i Rio de Janeiro, Niagarafallen i Kanada, Times Square och Empire State Building i New York, Pearl Tower i Shanghai, Olympiastadion i Peking, Tivoli i Köpenhamn, Royal Albert Hall, Houses of Parliament samt No 10 Downing Street i London, Eiffeltornet, Brandenburger Tor i Berlin, La Sagrada Familia i Barcelona, Victoriafallen i Zimbabwe, Royal Palace, Bangkok, Kuwait Towers, Main Square, Lima, Peru, Taipei 101 i Taiwan, Burj Khalifa i Dubai och Davis Station, Antarktis,

Runt om i landet äger hundratals evenemang rum för de som vill släcka hemma och gå ut och se staden på ett nytt sätt. Arrangörer är kommuner, frivilligorganisationer, restauranger, företag, organisationer och kyrkor. I Stockholm arrangeras åtta olika Earth Hour-evenemang under kvällen. Fyra av dessa arrangeras direkt av Världsnaturfonden WWF med samarbetspartners och festivalarrangören Luger.

Sverige har sedan tidigare varit det land som procentuellt sett haft det största antalet deltagande kommuner i Earth Hour.

Earth Hour mer än att släcka ljuset

Earth Hour är en politisk signal om att ta klimatfrågan på allvar. I år har dessutom utmärkelsen Earth Hour Capital gått till Malmö stad. Under onsdagen överlämnades 1 500 handavtryck till miljöminister Andreas Carlgren från de nära 900 skolor som arbetar med Earth Hour och där barn gett förslag på vad politikerna borde göra. Så här sade Albin Ulvenstam, 12 år om klimatfrågan och Earth Hour vid överlämnandet:

– Det känns bra att göra något för klimatet. Det är viktigt för att vi barn ska få det bra också i framtiden. På Earth Hour ska jag släcka överallt och dra ur propparna så att min lillebror inte kan tända igen. Sedan ska jag tända ett ljus och läsa en bok.

I Sverige stöttas Earth Hour av kung Carl XVI Gustaf liksom Earth Hour-ambassadörerna Robert Gustafsson och Maria Lundqvist, Alexandra Charles, 1,6 miljonerklubben och artisten Danny Saucedo. Hela kampanjen har i år inspirerat människor att göra mer för klimatet genom att uppmana dem att utföra hjältedåd för klimatet.

Det här kan du göra under Earth Hour:

– Stämningsfull konsert med kända artister i Katarina Kyrka i Stockholm. Fri entré

– Hiphop i mörker på Kulturhuset i Stockholm. Cykellandslaget trampar scenljuset.

Fri entré-

– ”Requiem för en glödlampa” konsert i Karlstad domkyrka

– Klimatsoppa och mycket annat i Kulturhuset i Växjö

– Tillväxtens dilemma, föreläsning av Camino Magasin i Halmstad

– Stjärnskådning vid Getterön i Varberg

– Spökvandring med kusligheter i Lund

– Energievent på Dunkers kulturhuset i Helsingborg med eldshow och stand-up

med Peter Wahlbeck

– Sång och eldshow i Rådhusparken i Jönköping

– Energiskulpturbygge med pianoafton i Norrköping.

Hitta ett Earth Hour- event nära dig på: www.wwf.se/earthhour

Läs mer om Earth Hour, länder, ikonbyggnader, skolor och företag som deltar på: http://www.wwf.se/vrt-arbete/klimat/earth-hour/1196404-earth-hour-startsida

Källa: WWF

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s