Vattenfall måste ta ansvar för sitt radioaktiva avfall

–Kärnavfallsfrågan har havererat i Sverige. Trots säkerhetsbrister, kritik från forskare samt myndigheter som efterlyser forskning, försöker kärnkraftsindustrin få tillstånd för en osäker lagring av det livsfarliga radioaktiva avfallet, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.
Vattenfall, E.ON och Fortum står bakom kärnkraften i Sverige och lämnar idag genom dotterbolaget SKB in en ansökan om tillstånd att i Forsmark få bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle. Avfallet är extremt farligt och så radioaktivt att det måste hållas isoleras från allt levande i hundratusentals år.

–Kärnkraftsindustrin kan trots trettio års arbete inte visa att varken den plats eller metod som föreslås är tillräckligt säker. Vi räknar därför med att granskande myndigheterna ger kärnkraftsbolagen bakläxa. I nästa steg behöver riksdagen styra upp förberedelserna för slutförvaret och skärpa kraven på industrin. Inte minst statliga Vattenfall bör ta större ansvar för sitt avfall, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.

Källa: Naturskyddsföreningen

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s