Kritiserat förslag om kärnavfallsförvaring lämnas till regeringen i morgon

Imorgon onsdag lämnar Svensk kärnbränslehantering (SKB) in en ansökan om att bygga ett slutförvar av radioaktivt kärnavfall till regeringen. Detta trots att skarp kritik riktats mot den metod som föreslås.
Förslaget från SKB går ut på att kärnavfallet placeras i kopparkapslar i berggrunden. Regeringens oberoende kärnavfallsråd har pekat på stora brister i förslaget. Det saknas exempelvis kunskap om hur vatten i berggrunden rör sig och risken för kopparkorrosion i syrefritt vatten. Kärnavfallsrådet pekar också på att oberoende forskning behövs som komplement till den forskning som finansierats av kärnkraftsindustrin

– Självklart är det angeläget att så fort som möjligt hitta metoder för slutförvaring. Men förvaringen ska hålla i 100 00 år och då är det viktigare att det blir rätt än att det går snabbt, säger Lise Nordin, energipolitisk talesperson för Miljöpartiet de gröna.

– Att acceptera ett förslag till slutförvar med så många frågetecken obesvarade vore att spela rysk roulette med kommande generationers säkerhet. Miljöpartiet kan inte acceptera att man chansar, säger Lise Nordin.

Källa: Miljöpartiet

Annonser

One thought on “Kritiserat förslag om kärnavfallsförvaring lämnas till regeringen i morgon

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s