Fundering kring förvaltning av natur

Med en snabb sökning fick jag följande definition på begreppet förvaltning: ”Förvaltning är administration av tillgångar för en huvudmans bästa. Förvaltning kan bland annat syfta till att ge ekonomisk avkastning till huvudmannen.”
/Wikipedia

Då leder detta mig osökt in på frågan vem är huvudman i viltvårds-, rovdjursförvaltning?

För mig är det inte självklart att jag som människa är huvudman. I min värld är naturen själv huvudman.

Det leder till nästa frågeställning, syftet med förvaltning av skog, vilt och rovdjur, ekonomisk avkastning brukar betyda ge reda pengar? Men pengar är totalt ointressant för en varg, för en gran och för allt annat levande i naturen.

Jägarorganisationer, Naturvårdsverket, Regeringen, Länsstyrelserna, förvaltar de naturen för att ge sig själva ekonomisk avkastning eller är det rent av skogsbolagen som avses som huvudman? Älgjägarna?

I ett radioinslag idag står miljöministern och säger en massa dumheter om vargförvaltning i Ockelbo. Precis innan han får ge röst åt sina ”försöka-trösta-arga-och-besvikna-jägare-på-kinden-ord” så får vi höra om en jordbävning i Stilla Havet som har spolat bort människor och hus. Hur förvaltar man Stilla Havet så att inte sådant här händer tänker jag då?

För inte kan väl en tsunami som spolar bort människor och städer ge ekonomisk avkastning…?

Om nu människor ska ”förvalta” naturen och att syftet är att se till att den ska ge ekonomisk avkastning åt människor, måste vi inte då göra det som är bäst för naturen? Naturen klarar sig alldeles utmärkt själv utan vår förvaltning, den har sina livsvillkor och sitt sätt att förvalta sig själv på.

Vi människor ska inte tro att vi kan förvalta naturen bättre än den själv kan, vi behöver lära oss hur den fungerar och sedan se till att förvalta den så att den får bäst avkastning för sin egen skull. Då kan vi skörda frukterna och leva MED den i stället för att försöka tukta och härska över den för att pressa ut ekonomisk avkastning i reda pengar!

Rasister tror att de kan skapa en mycket bättre värld genom att hålla andra kulturer borta från den egna.Vi skapar ingen bättre värld genom att utrota arter i naturen som inte passar våra syften. Däremot tror jag att vi har mycket att vinna på att lära oss leva med dem!

Miljöministern påverkas givetvis av starka påtryckningar från människor som ser naturen som en enda stor åker, som ska plöjas, plogas, sås och skördas för att ge största möjliga ekonomiska avkastning åt huvudmännen, dem själva!

… ser man naturen på det sättet, hur gör man då för förvalta jordskorpan på bästa sätt så att inte tsunamis förstör den ekonomiska avkastningen?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s