Tåg till Åre ger 3,5 ton mindre i koldioxidutsläpp

En flygresa till Verbier i Schweiz genererar 894 kilo i koldioxidutsläpp per person, medan en tågresa till Åre endast ger två kilo. Den enorma skillnaden fick familjen Lindell – testpiloter i klimatprojektet One Tonne Life – att boka om årets skidresa till Alperna.

Tåg till Åre minskar skidresans koldioxidutsläpp med hela 3,5 ton. Det visar en färsk kalkyl som Vattenfall och de övriga företagen bakom projektet har gjort.

Sedan en månad tillbaka är familjen Lindell testpiloter i projektet One Tonne Life, som Vattenfall driver tillsammans med Volvo Personvagnar och A-hus. Som testpiloter har de fått utmaningen att minska sitt årliga koldioxidavtryck från sju till ett ton per person. Under testperioden som varar i sex månader innebär det 80 kilo per person och dag. Familjen hade sedan länge bokat en sportlovsresa till schweiziska Alperna. Men efter att ha sett siffrorna över resans miljöpåverkan valde familjen i stället att åka tåg till svenska fjällen.

När vi fick se tabellen med koldioxidutsläpp för de olika resealternativen insåg vi vilken stor miljöpåverkan flyget faktiskt har. Då det kändes det som en självklarhet att boka om resan till ett miljövänligare alternativ än det vi tänkt oss från början. Syftet med resan var ju att åka skidor och det kommer vi att kunna göra lika bra i Åre, säger Alicja Lindell, mamman i familjen.

Skulle familjen välja flygresan till Verbier skulle de överskrida den angivna koldioxidgränsen för testperioden med hela 79 procent och därmed skulle utmaningen vara över. Koldioxidutsläppet för familjens tågresa till Åre är så litet att det inte ens utgör en procent av deras koldioxidbudget. Detta beror främst på att tåg drivs med el som är en ren och effektiv energibärare, särskilt i Sverige där elen kommer från vind-, vatten- och kärnkraft som alla har låga utsläpp av koldioxid.

Sedan vi gick med som testfamilj i One Tonne Life-projektet har vi blivit mycket mer miljömedvetna än vi var innan. Nu inser man att man med kunskap och enkla förändringar i vardagen kan göra stor skillnad. Även om vi hade åkt bil till Åre skulle det ta 12 procent av vår koldioxidbudget, säger Hannah Lindell, familjens 16-åriga dotter.

Under testperioden bor familjen tillfälligt i ett klimatsmart hus i Hässelby. Med kunskap, ny teknik och smarta energilösningar ska familjen försöka minska sitt koldioxidavtryck från sju till ett ton per person och år. Testperioden för familjen varar fram till den 30 juni. För att följa deras vardag i One Tonne Life-huset, gå in på www.onetonnelife.se.

Källa: Vattenfall

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s