Sopor på Nordiska Museet

Varje dag när vi bär hem våra matkassar – eller något annat vi köpt – bär vi hem blivande sopor. Nästan allt vi köper finns i förpackningar som måste sorteras och återvinnas eller slängas. Idag i Sverige alstrar du som privatperson nästan ett halvt ton sopor per år. För 100 år sedan var samma siffra ca 30 kg per person. Även mat slängs; en tredjedel av all mat vi köper, ungefär 5 kg per vecka, slängs i ett svenskt villahushåll.

Sopor är en tankeväckande utställning om att spara och slänga, om vad sopor egentligen är och vad vi känner inför dem – om nostalgi, osäkerhet, våndor och motvilja. Och om hur det var för länge sen, när nästan ingenting blev sopor.

Utställningen handlar om vårt förhållande till sopor, våra känslor inför dem. Här berättas om sophanteringens historia och om den tid då återbruk var självklart, då allt togs tillvara och inget gick till spillo. Matrester gavs till grisen och det lappades och lagades. Väldigt nötta kläder blev isolering i golv eller väggar och gamla tygrester blev lump eller trasmattor. I alla tider har det även funnits människor som tvingats leva av vad andra ratat också detta berörs i utställningen.

Utställningen Sopor visas 18/2-11 – 25/9-11.

www.nordiskamuseet.se

Besöksadress: Nordiska museet ligger på Djurgården i Stockholm, direkt på höger sida när du kommit över Djurgårdsbron. Adressen är Djurgårdsvägen 6-16.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s