Insändare-vargeffekten

En del varghatare brukar ofta ifrågasätta vad man ska ha vargen till, och att den bör utrotas. Självklart förstår man konflikten med tamboskap och lösa hundar, men om man kollar på vilka ekologiska effekter rovdjuren har i våran natur så är det onekligen intressant. Jag har provat att studera vad vargen gör för nytta det med att läsa den fina boken: Vargen den jagade jägaren av Henrik Ekman, och har fått en del bra svar.

Med vargens återkomst är också en saknad näringskedja återupprättad i skogen.

Något som kallas ekologisk kaskadeffekt av rovdjurens närvaro sträcker sig ända till skalbaggar, och flugor som lägger ägg i kadavren. Där göken och andra fåglar äter av insekterna. Genom att jämna ut tillgången på kadaver ökar också matförrådet till alla asätare.

En forskare vid Grimsö forskningsstation har med bevakningskameror övervakat kadavren, och tog 14 000 bilder, där 17 olika kadavergäster visade sig, små däggdjur och fågelarter oräknade eftersom dom inte registreras av den automatiska kamerans sensor.

Medelkonsumenter som omfattat 46 olika älgar var kungsörn, mård, nötskrika, och kråka.

När alla dessa arter tagit sitt kommer insekterna, där först spyflugor inträder, och sen skalbaggar som lever på fluglarvar, och slutligen skalbaggar som lever på kött. Detta kallas kadaversuccession och har på nytt blivit ett ekologiskt inslag i våra skogar.

Där insekterna finns kommer också insektsätarna, där svalor och sädesärlor jagar kring kadavren. När flugornas och skalbaggarnas larver förpuppas blir det godsaker åt fåglar som dubbeltrast och gök.

Det intressanta också är om man kollar som i Yellowstone i USA, där Wapitihjorten svämmade över på alla bräddar, med 20 000 djur, där resultatet var intensivt bete och svåra erosionsskador.

När vargen återinplanterades så fick Yellowstone genomgripande ekologiska konsekvenser, där även bävern återhämtade sig, vilket resulterade i bäverdammar med oaser för grodor, salamander, knipor och andra vattenlevande organismer.

Älgarna drar dit för att beta vattenväxter, rika på natrium som älgen behöver.

Torra somrar erbjuder dammarna törstande djur en plats att dricka, där även småfåglar gynnas. Som det är nu i Yellowstone där Wapitihjorten får beta i fred är områden nedbetade, men där rovdjuren lurar får buskarna vara i fred, och ekosystemet får en chans att läka.

Så alla ni som tycker vargen bör utrotas rekommenderar jag att läsa denna bok.

Tom Örbeck

Skogsvägen 8

67040 Åmotfors

073-8358331

tom3@tele2.se

Annonser

One thought on “Insändare-vargeffekten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s