Carlgren KU-anmäls för vargjakten

Regeringen har medvetet agerat för att motverka riksdagens beslut om en stärkt vargstam. Därför lämnar Miljöpartiets riksdagsledamot Åsa Romson idag in en KU-anmälan mot miljöminister Andreas Carlgren.
– Det är dags att Konstitutionsutskottet granskar regeringens hantering av den allmänna licensjakten på varg. Riskerna för att jakten skadar utvecklingen av vargstammen har skyfflats under mattan av miljöministern och jakten som aviserats till 15 januari borde skjutas upp, säger Åsa Romson.

Den allmänna licensjakten riskerar att hämma framtidsutsikterna för den starkt hotade svenska vargstammen. Det har framkommit under myndigheternas arbete med rovdjursförvaltningen under 2010 liksom i regeringens korrespondens med EU-kommissionen. Trots det agerar inte ansvarig minister utan låter att jakten fortsätter även vintern 2011.

– EU:s miljökommissionär har varit tydlig med att Sverige agerar fel om man tillåter allmän jakt innan man kunnat svara på de frågor om grunderna för jakten och vilka alternativa åtgärder man övervägt för att uppnå en ökad acceptans av varg. Carlgrens nonchalans av kommissionens frågor skadar Sveriges anseende i naturvårdsfrågor, avslutar Åsa Romson.

Hela KU-anmälan bifogas nedan:

Stockholm 2011-01-04

Granskning av regeringens hantering för att bevara och stärka den svenska vargstammen, inklusive agerade för fortsättande av allmän licensjakt efter 2010.
Det har under 2010 framkommit allvarliga brister i grunden för besluten om genomförandet av allmän licensjakt på varg. Regeringen har ansvar att agera för att inte riskera att vargstammens framtidsutsikter försvagas. På flera punkter har regeringen inte svarat upp emot riksdagens krav på att vargstammens utveckling ska stärkas och inte hämmas (betänkande 2009/10 MJU8).

För det första kan vargar som är avkommor från invandrade vargar öster ifrån, vars gener skattas högt, mycket väl komma att dödas i licensjakten eftersom jakten gäller allmänt inom de utpekade områdena och inte, som det anges i regeringens proposition de individer som visar tecken på inavelsdepression, hög inavelskoefficient eller som bär på defekta anlag. Att vissa av de kända östliga avkommornas revir är undantagna från jakt avhjälper inte risken att det finns djur med dessa oerhört viktiga gener inom andra områden som är öppna för jakt och därför kan komma att dödas.

För det andra har inga alternativa åtgärder till licensjakt för att förbättra acceptansen för varg i vargområdena analyserats eller övervägts, trots att det är ökad acceptans som är målet för rovdjurspolitiken och att dödandet av varg ses som en sista utväg. Utformningen av jakten verkar snarare minska acceptansen för inplanering eftersom reviren med inplanterad varg måste undantas från jakt om det ska vara meningsfullt.

För det tredje sa riksdagen redan i sitt beslut att det 2010 skulle göras inplantering av varg för att stärka genbasen. Planerna för sådan inplantering har stött på allvarliga problem och kraftigt försenats, men trots det fortsätter avskjutningen av vargstammen genom allmän licensjakt utan uppehåll.

EU:s miljökommissionär uttryckte i ett brev som blev känt i julhelgen en tydlig varning för att ytterligare jakt innan dess ett antal frågeställningar retts ut borde stoppas. Miljöministern avfärdade dock kategoriskt denna uppmaning och sa i media att han förväntande sig en prickning av EU i denna fråga. Mot bakgrund av ovanstående vill jag att Konstitutionsutskottet granskar regeringens hantering för att bevara och stärka den svenska vargstammen, inklusive agerade för fortsättande av allmän licensjakt efter 2010.

Åsa Romson, Riksdagsledamot (MP)
Miljö- och Jordbruksutskottet

Källa: Miljöpartiet

Annonser

One thought on “Carlgren KU-anmäls för vargjakten

 1. Jag är imponerad att någon i miljöpartiet visar sitt tydliga missnöje med en sådan KU anmälan som du gör här. Det är dags att något görs med denna så kallad slaktning av vargar som sker numera på löpande band i Sverige.

  Etappmålet på ca 200 djur har blivit huvudmålet, och det anser jag är mycket konstigt agerat av regeringen.
  Varför utförs inte bättre kontroll på licensjakten?
  Varför tas inga hänsyn till art och habitatdirektivet?
  Själv anser jag att det borde räcka med skyddsjakt och mera pengar till skyddsåtgärder i rovdjurstäta områden, samt mera information, istället för licensjakt.

  Men folket är lättlurade och nöjer sig bara dom får skjuta..vilket alliansregerigen har bjudit på.
  Vi väntar på konsekvenserna i förhållande till EU?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s