TV-tips: Hur kan vi rädda jorden från undergång?

image002.jpg

Vad händer med jorden om temperaturen höjs med en grad? Foto: UR

Hur kan vi rädda jorden från undergång?

En global utmaning är en serie dokumentärfilmer som handlar om de olika hot och utmaningar som vår planets ställs inför. Kunskapskanalen visar fem filmer om fem ytterst allvarliga miljöproblem som människan tvingas att hantera – koldioxidutsläppen, världshavens förändring, jordbruket, havets minskade fisktillgångar samt den globala uppvärmningen. I intervjuer med forskare och vetenskapsmän från hela världen illustreras problemen men de visar också på de möjligheterna vi har att rädda jorden från undergång.

Kunskapskanalen: En global utmaning

Fredagar kl 22.00 med start 24 september

Koldioxiden

24 sep kl. 22.00

Den globala uppvärmningen ökar i alarmerande takt. Koldioxid som är den främsta växthusgasen är den stora utmaningen för framtiden anser klimatforskare och miljöförhandlare. De menar också att människan behöver ändra sin livsstil för att komma åt problemen. Det finns tekniska och vetenskapliga lösningar för att komma tillrätta med problemen, nu är det upp till världens politiker att fatta rätt beslut.

Världshaven och klimatet

1 okt kl. 22.00

Programmet är det senaste ur den prisbelönta miljöserien Journey to Planet Earth med skådespelaren Matt Damon som berättare. Serien är producerad av Emmy Award-vinnande filmskaparna Hal och Marilyn Weiner och handlar om 2000 talets viktigaste miljöfrågor och hur man åstadkommer en hållbar utveckling. I programmet Världshaven och klimatet undersöks hur världens hav mår.

Filmen om jorden

8 okt kl. 22.00

Jorden är källan till allt levande, både enligt bibeln och vetenskapen. Här berättar experter, bönder och eldsjälar om jorden utifrån ekonomisk, social och politisk påverkan. Dokumentären vill visa oss att jorden är helt avgörande för vår existens och att vi alla kan medverka till att både bruka och bevara den till våra efterlevande.

Kampen om fisken

15 okt kl. 22.00

Vår globala kärleksaffär till fisken som föda leder till överfiske i våra hav. Tonfisken, till exempel, hotas av utrotning i takt med att sushi blir allt mer populärt – samtidigt som vi numera har ett överbestånd av maneter. I många delar av världen kommer man också få räkna med svältkatastrofer. Ringer väckarklockan för sent?

En grad varmare

22 okt kl. 22.00

Hur påverkas växter, djurliv, olika ekosystem och därmed för människans möjligheter att överleva på jorden om medeltemperaturen på jorden höjs en grad?

Risken är extrem torka och översvämningar som leder till befolkningsomflyttningar och svält. Lösningar finns dock enligt forskarna om man vågar tänka i nya banor.

space.gif
Annonser

One thought on “TV-tips: Hur kan vi rädda jorden från undergång?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s