Jordens resurser tar slut på lördag 21 augusti

På lördag den 21 augustihar vi konsumerat så mycket resurser som jorden klarar av att producera för hela året. Om vi fortsätter att leva som idag krävs det två jordklot år 2030. Det är dags att gå från ord till handling. Vi hoppas att politikerna snart börjar diskutera de här frågorna i valrörelsen, det är alldeles för tyst nu, säger Peter Westman, naturvårdschef på WWF.

”Overshoot day” – dagen då hela årets resurser av förnyelsebara tillgångar tagit slut – infaller i år redan 21 augusti. Det är mer än en månad tidigare än 2009, då samma dag inföll 25 september.

På bankspråk innebär det att vi under resten av året lever av ”kapitalet” i stället för på räntan.

Siffrorna har tagits fram av nätverket Global Footprint Network med säte i Kalifornien som samarbetar med WWF.

På mindre än 9 månader gör vi av med resurserna som det tar 12 månader för naturen att återskapa. Om alla skulle leva som svenskarna skulle vi behöva nästan tre jordklot och om den amerikanska livsstilen spred sig globalt skulle vi behöva mer än fem jordklot, säger Carina Borgström-Hansson, projektledare för ekologiska fotavtryck på WWF.

Klimatförändringar, förlust av biologisk mångfald, krympande skogar och minskade fiskbestånd är tecken på att vi måste handla. Antingen fortsätter vi som vanligt vilket leder käpprätt åt fel håll eller så bestämmer vi oss för att ta fram lösningar för en framtid på en planet. Det handlar om att kunna bo, äta och transportera oss på ett uthålligt sätt, menar WWF.

Sverige skulle kunna bli en föregångare genom att utveckla och exportera ekologiskt hållbara energilösningar, inte minst i städerna.
Vi har både kunskap och teknik för att genomföra de smarta lösningar som krävs för attraktiva och hållbara livsstilar inom ramen för en planet. Det som behövs är vilja och politisk handlingskraft, säger Carina Borgström Hansson.

Den 13 oktober lanseras WWFs globala rapport över tillståndet för planeten, Living Planet Report. Den visar trenderna för både ekosystemen, arterna och det ekologiska fotavtrycket.

Fakta: Ett ekologiskt fotavtryck är ett sätt att beräkna hur mycket av jordens biologisk produktiva yta som går åt till vår konsumtion från energin och maten till avfallet vi lämnar efter oss. Jämnt fördelat har varje invånare mindre än 2 hektar jordyta att tillgå. Vid Overshoot Day har vi överkonsumerat våra naturresurser samtidigt som vi samlar på oss mer och mer avfall och bunkrar upp koldioxid.

Källa: Pressmeddelande från WWF

Annonser

One thought on “Jordens resurser tar slut på lördag 21 augusti

  1. Viktigt att kommunicera detta fakta på alla sätt vi kan. Det går för långsamt, vi MÅSTE börja agera NU!
    Därför måste vi prata, skriva och gestalta detta på alla möjliga vis. Inte leva som strutsar. Det är inte alls i fokus i det mediala nu. Inte på det akuta sätt som det måste vara.
    Det är bara tillväxt som kommuniceras, t ex SAS går dåligt, vi måste flyga mer osv…
    Låt oss göra våra röster hörda!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s