Gör ett besök bland vrak och blåstång

Axmar Foto: Jim Hansson/Sjöhistoriska museet
Vid Kusön i Axmar undervattenspark ligger ett vrak med malmlasten kvar. Axmar bruk anlades 1671. Här fanns skog för kolframställning, och strömmande vatten för att driva stångjärnshammare och masugn. Men det fanns inga lokala malmtillgångar. Under alla år blev sjöfarten brukets nav.

Idag invigs Axmar undervattenspark – en av världens första parker i sitt slag. En upplevelse utöver det vanliga som riktar sig till alla, sportdykare, kanotister, snorklare, soldyrkare, glada semesterfirare och webbsurfare, alla är välkomna!

Natur och kulturstigar på land är inget nytt, men nu finns också möjligheten att lära känna världen under ytan bättre. Undervattensparken ligger vid Axmar bruk, fyra mil norr om Gävle. Här finns mängder av skeppsvrak som berättar den 250-åriga historien om järnbruket. Många ligger grunt och kan ses från ytan. I Axmar finns också Gävleborgs läns största naturreservat. Kusten är flack och stenig, och flera öar är bevuxna med urskog.

En blandning av sött och salt

Den grunda och natursköna skärgården är präglad av mötet mellan sött och salt vatten. Möt gäddor, abborrar, musslor och grönslick på nära håll, en unik, oförglömlig upplevelse.
– Gamla skeppsvrak på bottnarna kan bidra till att skapa en miljö som gynnar vissa växter och djur i vattnet, Speciellt fiskarna trivs bra i skydd av vraken. säger Cecilia Lindblad, marinekolog vid Havsmiljöenheten på Naturvårdsverket.

Alla kan vara med

I och med invigningen släpps en ny webbplats, http://www.axmarbluepark.se. Där kan man läsa om skeppsvraken och den fantastiska naturmiljön.
–Den som inte har möjlighet att ta sig ut i området, kan få ut väldigt mycket bara genom att besöka webbplatsen, säger Pernilla Flyg på Sjöhistoriska museet som varit projektledare.

Utvecklingen av parken är resultatet av ett samarbete mellan Kustfilm, Länsmuseet Gävleborg, Naturvårdsverket och Sjöhistoriska museet och har ingått i projektet Nordic Blue Parks, finansierat av Nordiska ministerrådet.

Källa: Naturvårdsverket

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s