Oförändrad storlek på vargstammen

Illustration skapad av Cicci Wik.

Preliminära siffror från inventeringen av varg visar att antalet vargar var närmast oförändrat vintern 2009/2010 jämfört med vintern 2008/09. I februari, efter licens­jakten då totalt 28 vargar fälldes, fanns mellan 172 och 208 vargar. Möjligen finns ytterligare upp till 20 djur, men det behövs fler DNA-analyser för att vara säker.

Viltskadecenter har nu redovisat preliminära resultat från inventeringen av varg. Den ägde rum mellan oktober 2009 och februari 2010. Rapporten visar storleken på stammen under vintern och hur licensjakten på varg påverkat antalet.

Riksdagen har satt ett etappmål för varg till 20 föryngringar per år (valpkullar) och angett ett temporärt tak på maximalt 210 djur. En utredning om rovdjursstammarnas storlek har just tillsatts och när den är klar (2012) väntas riksdagen fatta nytt beslut om hur många vargar som Sverige ska hålla.

Begränsningen av stammen ska ske genom skydds- och licensjakt. Det var första gången Naturvårdsverket beslutade om licensjakt på varg och nivån på jakten lades mitt i det spann som vargforskarna föreslagit.

Vi tycks ha klarat riksdagens mål att stammen ska vara oförändrad. Det kan finnas upp till 20 vargar till om de två preliminära föryngringarna bekräftas. Viltskadecenters beräkning ger ett spann på 172-208 djur och det är svårt att nå mindre spann i inventeringen av vilda djur, säger Susanna Löfgren, chef för Viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket.

Viltskadecenter har räknat bort de 39 vargar som rapporterats döda under inventeringsperioden och får då siffran 172-208. Av de 39 fälldes 28 under licensjakten.

Nya valpar i maj
Inventeringen visar läget i vintras. Sedan dess har nya valpar fötts, oklart hur många. Nästa vinters inventering kommer att visa hur många valpar som överlevt. Ungdödligheten bland vargar är relativt stor.

Det går inte att säga exakt hur många vargar som finns nu. Vi kan inte heller i dagsläget säga något om hur stor en eventuell licensjakt blir kommande vinter, säger Susanna Löfgren.

Kullar, familjegrupper och revirhävdande par
Inventeringen gäller stationära vargar och antalet föryngringar, familjegrupper samt revirmarkerande par. Det är svårt att ha full kontroll över vandringsvargar och de inventeras bara inom renskötselområdet.

Det preliminära antalet föryngringar, 23, är samma antal som året innan. Fyra av vargreviren ligger på gränsen till Norge. Det finns indikationer på föryngringar i ytterligare två revir. Fler DNA-analyser behövs och det slutliga resultatet av inventeringen väntas i höst.

Inga nya östliga vargar har upptäckts under vinterns inventering.

Läs hela rapporten (pdf)

Källa: Naturvårdsverket

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s