Nya högriskprojekt mitt i oljekatastrofen

Svenska Dagbladet publicerar i dag den 8 juni en debattartikel undertecknad av Folksam och KPA Pension tillsammans med miljöorganisationerna Greenpeace och Världsnaturfonden WWF. I artikeln jämförs den pågående oljekatastrofen i Mexikanska golfen med den potentiella miljökatastrofen som hotar vid oljesandsutvinningen i Kanada.

Som delägare i bolagen ser vi förutom de stora miljöriskerna även tydliga marknadsmässiga fakta som talar för att detta kan bli en riktigt usel affär. Vi vill att bolagen gör överväganden om det är ekonomiskt och miljömässigt försvarbart att utvinna olja på detta sätt, säger Carina Lundberg Markow chef för Ansvarsfullt ägande på Folksam.

På Svenska Dagbladets debattsida Brännpunkt skriver artikelförfattarna om en ny rapport från miljöorganisationen Ceres och analysföretaget Riskmetrics som visar att oljebolagens utvinning av oljesand i Kanada leder till massiva utsläpp av växthusgaser, förstörda ekosystem och förgiftade vattendrag. Verksamheten är på väg att bli världens största planlagda lokala miljökatastrof som dessutom har stora negativa globala klimateffekter.

För att åstadkomma en förändring är det viktigt att vi som är ägare ställer krav och knuffar bolagen åt rätt håll. Vi vill att energibolagen lägger om kursen och lägger fokus och sina resurser på förnyelsebar energi istället, säger Kerstin Grönwall, miljöchef på KPA Pension.

Källa: pressmeddelande från Folksam & KPA

Debattartikeln finns på denna länk:

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/stoppa-ny-farlig-oljeutvinning_4834593.svd

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s