Danmarks miljöminister lovar förbud mot GMO

København 15 april 2010 Den danska miljöministern Karen Ellemann lovade idag att den danska regeringen ska arbeta mot ett nationellt förbud av den kontroversiella, genmodifierade potatisen Amflora som godkändes i EU i mars. Därmed råder politisk enighet – även oppositionella Socialdemokraterna sa med eftertryck att Danmark inte ska tillåta GMO.

– Beskedet är oerhört glädjande och visar att Danmark väljer att sätta trygghet framför risker i förhållande till mat och jordbruk. Samtidigt framstår vår egen regeringen, som tillåtit den riskabla GMO-potatisen, som vårdslös, säger Patrik Eriksson, kampanjchef på Greenpeace.


Löftet kom i samband med att den danska miljöministern deltog i en manifestation mot GMO på Højebro Plads i Köpenhamn idag, där Greenpeace och organisationen Avaaz sereverade garanterat GMO-fri soppa. Beskedet föll väl ut hos oppositionen. Benny Engelbrecht från de danska Socialdemokraterna besökte också sopplunchen och meddelade att ”Danmark ska inte ha GMO. Punkt.”.

Det var i mars som EU-kommissionen godkände att den omstridda GMO-potatisen Amflora skulle tillåtas i EU. Det svenska Jordbruksverket godkände omedelbart potatisen i Sverige – trots att den antibiotikaresistenta potatisen förknippas med risker för såväl människor och miljö.

Den svenska regeringen, med miljöminister Andreas Carlgren och jordbruksminister Eskil Erlandsson i spetsen har inte gjort något för att stoppa GMO-potatisen, och under 2010 får Sverige sina första kommersiella odlingar av GMO-potatis i Norrland och Västra Götaland.

– Medan Sverige väljer att gå bakåt tar Danmark ett stort steg framåt i utvecklingen av ett hållbart jordbruk där man undviker hälsorisker och värnar biologisk mångfald, säger Patrik Eriksson.

Redan i mars meddelade Grekland, Österrike, Schweiz, Luxemburg, Italien, Frankrike och Ungern att de inte vill ha Amflora planterad innanför sina gränser.

Källa: Greenpeace

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s