Kontorets nya miljöåtgärd: Ecodriving för datorn

8 enkla steg till ecodriving för datorn:

Sätt skärmen i viloläge när du lämnar datorn.

Ha inte för många program igång samtidigt.

Sänk ljusskärpan på skärmen.

En stationär dator drar mer än dubbelt så mycket ström som en laptop.

Fullständig avstängning är det enda sättet att garantera att apparaten inte drar någon ström alls. Dra ut sladden eller använda en anslutning med strömbrytare.

Energisparläge det finns olika sorters viloläge, att skärmsläckaren går igång betyder inte att man drar mindre ström. Sätt skärmen i energisparläge.

Det finns numera ett stort utbud av både datorer och nätverksutrustning med miljömärkningar. Energy Star är en märkning från den Europeiska gemenskapens program för energieffektiv kontorsutrustning.

En mobilladdare som sitter i dygnet runt kostar 55 kr per år.

IT är en lika stor miljöbov som flyget
Miljömedvetenheten hos svenska företag är stor och efterfrågan på miljömärkta produkter ökar. Men det finns fortfarande mycket att göra. Genom att välja rätt utrustning och sedan använda den på rätt sätt kan man spara mycket både i form av pengar och utsläpp. 100 stationära datorer som står på standby dygnet runt kostar exempelvis 3188 kronor per år.

Ecodriving för bilförare är ett bekant begrepp för de flesta idag och en självklar del på körskolornas teoriutbildningar. Genom att använda datorn på rätt sätt kan man precis som genom att köra bilen smartare spara mycket energi och pengar. Enligt flera rapporter bland annat från TCO Development är IT idag en lika stor del av världens utsläpp som flyget och kommer med all säkerhet bara att öka.

Ett företag med 100 datorer som används aktivt sju timmar och står i standby två timmar varje dag kan tjäna 13 684 kronor per år genom att byta ut stationära datorer till laptops. Det är viktigt att lära sig rätt från början, precis som vi har lärt oss att köra bil på ett visst sätt så har vi rutiner för datorn. I takt med att vi använder allt mer IT-utrustning måste vi tänka på hur vi använder den, säger Lisa Nordlander Sverigechef på GE Capital.

Det finns enkla åtgärder som kan innebära stora besparingar. En dator eller mobilladdare drar ström så länge sladden sitter i och en stationär dator drar upp till 1,8 W även när den är avstängd. På ett år motsvarar det en elförbrukning på 21 Kwh och cirka 26,50 kronor.

Miljön är en viktig del av vår verksamhet, bland annat genom vårt projekt Ecomagination. Vi har dessutom precis blivit miljöcertifierade enligt ISO 14 001. Bland våra kunder märker vi också att efterfrågan på miljövänliga produkter ökar och det är väldigt roligt. För att ytterligare underlätta för våra kunder att bli miljövänliga har vi tagit fram en guide till ecodriving för datorn som alla våra anställda har som lathund och som vi även ska delge våra kunder framöver, säger Lisa Nordlander.

Om undersökningen:
Uträkningarna har gjorts på
http://www.eu-energystar.org och är baserade på elpriset 1,26 kronor/ KWh. Uträkningen om mobilladdare och övrig utrustning har gjorts på http://www.energiradgivningen.se

Källa: pressmeddelande från GE Capital

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s