Samråd om slutförvar avbröts av SKB – Pressmeddelande från Miljöorganisationernas kärnavfallsgrans kning, MKG (6)

De samråd som hållits mellan kärnavfallsbolaget SKB och miljörörelsen har ensidigt avbrutits av SKB utan att det finns en färdig säkerhetsanalys för ett slutförvar i Forsmark.
– Bolagets inställning har inte varit konstruktiv och ibland känts konfrontativ, vi känner oss utestängda från samtalen i förtid, säger Mikael Karlsson ordförande i Naturskyddsföreningen.


Naturskyddsföreningen och MKG skickar idag en rapport i form av en samrådsinlaga till kärnavfallsbolaget SKB. I rapporten kritiserar föreningarna bolaget för att avbryta samrådet om slutförvaret för använt kärnbränsle i Forsmark. Inga dokument finns som visar att bolagets slutförvarslösning blir säker. Föreningarna vill att metoden djupa borrhål undersöks i stället.

– Det finns inget färdigt underlag vad det gäller miljösäkerhet, alternativa metoder eller lokaliseringar. Därför går det heller inte att avsluta samrådet, säger Linda Birkedal, ordförande i Miljörörelsens kärnavfallsgranskning.

Bolaget tänker lämna in en ansökan om att få bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark vid slutet av året, men har ännu inte kunnat visa att förvaret är säkert. Trots detta avslutar nu bolaget samrådet.

Naturskyddsföreningen och MKG anser att de konstgjorda barriärerna av koppar och lera i bolagets KBS-metod inte fungerar och organisationerna vill att arbetet med denna metod tills vidare avbryts. Föreningarna vill i stället att den alternativa metoden djupa borrhål sätts i fokus och undersöks ytterligare eftersom dess säkerhet bygger på en naturlig och mer säker barriär. Metoden ger dessutom en mindre långsiktig risk för kärnvapenspridning.

– Kärnavfallsbolaget begår ett processfel när samrådet avbryts innan ett fullgott underlag presenterats. Bolaget måste presentera en aktuell säkerhetsanalys först, säger Mikael Karlsson, Naturskyddsföreningens ordförande.

Samrådsinlagan finns på:
http://www.mkg.se/index.php?id=news317&lang=swe

Samtal_om_samrad_avbryts_pressmeddelande100311.pdf

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s