Fritt fram för odling i Sverige av genmanipulerad potatis

EU:s hälso- och konsumentkommissionär Joe Dalli har gett grönt ljus för odling av den genmanipulerade potatisen Amflora.
-Det är upprörande att Dalli godkänner den här potatisen som förändras med hjälp av antibiotikaresistens, säger Carl Schlyter, EU-parlamentariker för Miljöpartiet.
Amflora-potatisen togs ursprungligen fram av Weibulls i Svalöv, men nu står tyska kemijätten BASF bakom ansökan om kommersiell odling. I Sverige har potatisen provodlats på flera ställen, bl a i Lidköping, Haparanda, Skara och Kristianstad.
Amflorapotatisen har extra hög stärkelsehalt och är främst avsedd för att tillverka papper. Men potatisskalen ska bli djurfoder.
-Företaget sa först att potatisen inte skulle användas till föda. Sedan har man kommit med en ny ansökan, där skalen ska användas till djurmat. Det är ful taktik, säger Carl Schlyter.
Ett antibiotikum används som markör-gen och EMEA (European Medicines Agency) har uttryckt oro för användningen.
-Det är en gammal och onödig teknik som EU beslutat ska fasas ut och det är oerhört märkligt att kommissionär Dalli släpper fram en sådan produkt, när antibiotikaresistens är ett av de största hoten mot hälsan idag, säger Carl Schlyter.
Amflorapotatisen har diskuterats i ca 10 år inom EU och varken ministerråd eller experter har kunnat enas om ett beslut. Den tidigare miljökommissionären Dimas bromsade introduktion av nya gengrödor för odling, men hälso- och konsumentkommissionär Joe Dalli som nu fått GMO-frågorna på sitt bord behövde inte mer än ett par veckor för att svänga om politiken.
– Det är mycket illavarslande för framtiden, menar Carl Schlyter. Konsumenterna vill inte ha genmanipulerade produkter, konsekvenserna för miljö och hälsa utreds inte på ett seriöst sätt, men ändå blir vi påtvingade GMO-grödorna.

Källa: Pressmeddelande från Miljöpartiet de Gröna

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s