Fakta om kvicksilver och amalgam

…hämtat från ett pressmeddelande från Folktandvården i Stockholm

  • Tungmetallen kvicksilver är ett av de allra farligaste miljögifterna såväl för miljön som för människors hälsa. Kvicksilver kan inte brytas ned utan koncentreras i mark, vatten och levande organismer.
  • På 70- och 80 talen köpte Folktandvården in upp till 30 kg/år
  • Cirka 3,4 ton av allt kvicksilver i Stockholms län finns i invånarnas tänder i form av amalgam.
  • Amalgamlagningar nöts bort i takt med att vi nöter ner våra tänder. En del av det som nöts bort hamnar i reningsverken. Nästan hälften av allt kvicksilver, 13-14 kilo per år, som kommer till reningsverken i Stockholms län har sitt ursprung i amalgamfyllningar

Redan i juli 2008 satte Folktandvårdeni Stockholm stopp för alla amalgamfyllningar på sina klinikerett år innan regeringens beslut börjar gälla om ett generellt kvicksilverförbud i varor på den svenska marknaden.

– Det känns bra att vi var tidigt ute och satte stopp för allt amalgam, säger miljöansvarig Mia Stenborg. Dessutom hade vi redan innan vi införde förbudet kraftigt minskat användningen av amalgam inom Folktandvården.

Under exempelvis år 2007 gjordes328000 fyllningar på Folktandvården, varav 190 med amalgam, vilket motsvarade 0,06 procent av det totala antalet fyllningar.

Amalgamstoppet innebär dock inte att Folktandvården inte längre hanterar amalgam. Varje år plockar Folktandvården ut över 70 kg kvicksilver från gamla fyllningar. Alla tandvårdsmottagningar som hanterar amalgam måste därför ha amalgamavskiljare installerade.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s