Energi-effektivisering LÅTER bra…

Jag fick ett pressmeddelande idag om att Nordiska Miljöfinansieringsbolaget NEFCO ska genomföra ett projekt som ska spara ofantliga mängder fossila bränslen i Kina. Jag hoppas att de genomför detta så att projektet när det är klart lever upp till förväntningarna…

Här följer hela pressmeddelandet:

NEFCO:s kolkreditfond investerar i energieffektivisering i Kina

Nordiska Miljöfinansieringsbolaget NEFCO har undertecknat två avtal för att införskaffa utsläppsreduktioner från två projekt inom cementindustrin i Kina. Projekten genomförs i Jiangsuprovinsen i östra Kina inom ramen för Kyotoprotokollets mekanism för renare produktion (Clean Development Mechanism).

Projekten går ut på att installera ny teknik i anslutning till cementfabrikers brännugnar för att utnyttja den spillvärme som uppstår i tillverkningen av cementklinker. Projekten förväntas generera omkring 363 gigawattimmar energi per år, vilket kommer att ersätta energiproduktion som bygger på fossila bränslen. De förväntade utsläppsreduktionerna är omkring 327 000 ton koldioxid per år, vilket motsvarar omkring 25 000 finländares årliga utsläpp. Den totala investeringen för projekten är 46 miljoner euro.

NEFCO:s kolkreditfond kommer att upphandla omkring 0,86 miljoner certifierade utsläppsenheter (certified emission reduction) från båda projekten fram till den sista december 2012 då Kyotoprotokollets första avtalsperiod löper ut.

NEFCO:s kolkreditfond NeCF införskaffar också utsläppsreduktioner efter år 2012.

– Vi utvärderar för tillfället flera projekt som tar fasta på förnybar energi eller energieffektivisering i Indien, Sydöstra Asien och södra Afrika. Vi har allt sedan fonden inrättades gått in för att beakta projektens hela krediteringsperiod oavsett hur det går med de internationella förhandlingar som berör Kyotoprotokollets framtid och den utsläppshandel som ska tjäna som efterföljare till det nuvarande systemet, säger placeringschef Ash Sharma på NEFCO.

NEFCO:s kolkreditfond NeCF grundades i mars 2008 och påbörjade sin verksamhet i april samma år. Fonden har i dag tillgång till ett sammanlagt kapital på 100,6 miljoner euro. Syftet med fonden är att skaffa kvalitativa utsläppsreduktioner för sina klienter inom ramen för Kyotoprotokollet och EU:s utsläppshandel.

Länk till NEFCO

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s