”Vattenfall underminerar miljölagar – regeringen ser bort”

 

I en bisarr juridisk strid har den svenska, statliga energijätten Vattenfall dragit Tyskland inför en internationell skiljedomstol. Målet handlar om att Vattenfall vill ha mer än 15 miljarder kronor i inkomstkompensation till följd av miljörestriktioner på kolkraftverket i tyska Moorburg.

Martina Krüger, ansvarig för klimat- och energi på Greenpeace i Norden, kommenterar:

”Vattenfall har tydligen väntat sig att det inte är politiken som ska sätta ramar för företagsverksamheten, utan att det är Vattenfall som ska styra den politiska processen. Det är hög tid att regeringen på allvar tar kontroll över Vattenfall, innan den statliga energijätten inte bara skadar planetens klimat utan även riskerar Sveriges regerings trovärdighet i klimatfrågan över huvud taget. Vattenfall måste få tydligare krav på sig från ägaren så att beklämmande och pinsamma utspel som detta ta slut.”

”Att Vattenfall visar prov på hyckleri – att säga sig värna miljö och klimat är oförenligt med att underminera miljölagar – är nog så illa. Men att den svenska regeringen tillåter att Vattenfall underminerar tysk lagstiftning, som i sig är en produkt av europeiska riktlinjer för miljölagstiftning, är direkt oroande. Statsministern och energiminister Maud Olofsson får inte gå i Vattenfalls koppel längre!”

Källa: Pressmeddelande från Greenpeace

Greenpeace hemsida >>

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s