Lastbilar och bussar tar tåget

Buss på tåg. I Jämtland har en järnvägsvagn utvecklats, Flexiwaggon. I första hand är den till för att transportera lastbilar på järnväg, men det går även att transportera andra typer av fordon som till exempel personbilar och bussar.

Flexiwaggon är unik på det sättet att den inte kräver någon speciell järnvägsterminal för lastning och lossning, det räcker med en slät yta. Lastning och lossning går på 10 min och sköts av lastbilschauffören genom en knapptryckning. Detta innebär helt nya möjligheter för att öka godstransporterna på järnväg och därmed minska klimatpåverkan. Enbart i Sverige kör lastbilar ca 1 500 miljoner km/år. För varje 10 km som en lastbil ”åker tåg” minskar utsläppen med 10-12 kg koldioxid.

Jungfruresan går av stapeln den 22 juli kl 08.15 från Östersund till Åre.

Resan är en del konferensen Renewable Energy and Clean Tech – Tools for Regional Development www.rdc2009.se som arrangeras av bland andra Länsstyrelserna och Landstingen i Jämtlands och Västernorrlands län. Målgrupp är politiker och tjänstemän, företagare och deras organisationer samt akademin i EU:s samtliga regioner.

Läs mer på Flexiwaggons hemsida >>

Källa: Pressmeddelande från Jämtlands läns landsting

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s