Naturskyddsföreningen testar…

EU-parlamentariker får tummen upp

Naturskyddsföreningen har granskat de 19 svenska EU-parlamentarikernas miljöengagemang och miljöarbete i EU-parlamentet under mandatperioden. De fem ledamöter som får tummen upp i granskningen kommer från fem olika partier.
– Det är slående att personvalet har betytt mer för miljöpolitiken än vilket svenskt parti man röstade på förra gången, säger Mikael Karlsson ordförande i Naturskyddsföreningen.

Valet till EU-parlamentet den 7 juni är mycket viktigt för miljöpolitiken. EU-parlamentet är med och stiftar merparten av våra miljölagar och EU-beslut avgör numera frågor om klimat, energi, miljögifter, fiske och jordbruk.Naturskyddsföreningen har granskat hur de svenska ledamöterna röstat i viktiga miljöomröstningar, och hur de agerat och engagerat sig i det mycket viktiga utskottsarbetet i parlamentet. Slutligen har ledamöterna också fått svara på en enkät där de själva fått beskriva sina insatser. Allt detta har sammanvägts till tre betygssteg: tummen upp, tummen åt sidan och tumme ner.Tummen upp får Åsa Westlund (S), Carl Schlyter (MP), Anders Wijkman (KD), Jens Holm (V) och Lena Ek (C).Betygen skiljer sig inom partigrupperna och beror mycket på engagemang och i vissa fall på att enskilda ledamöter valt att rösta mot sin partigrupp i parlamentet, för en mer miljövänlig linje. Anders Wijkman (KD) är ett tydligt exempel på ett starkt miljöengagemang, inte minst i klimatfrågor. Han har påverkat den konservativa gruppen EPP-ED att förbättra sin annars svaga linje i miljöfrågor.Miljöpartisten Carl Schlyter är den svenske parlamentariker som mest konsekvent, 93 procent, lagt sin röst för en bättre miljö. Schlyter har varit drivande i en rad miljöfrågor. Näst bäst röstar Jens Holm (V), som också varit mycket aktiv i flera miljöfrågor. Åsa Westlund (S) får beröm för sitt arbete som rapportör och sin aktivitet i frågor om klimat och miljögifter. Westlund har fått svenska socialdemokrater att rösta bättre för miljön än deras partigrupp PSE. Lena Ek (C) får beröm för arbetet med klimatfrågor.

– Den som röstar i valet värnar inte bara demokratin utan kan även slå ett slag för en bättre miljö. Parlamentet har stor makt och röster på de miljöengagerade politiker som finns i de flesta partier kan direkt stärka skyddet för vår hälsa och svenska natur, säger Mikael Karlsson.

Sex ledamöter får underkänt betyg, tummen ner. Deras miljöengagemang har varit svagt och ibland obefintligt och de har ofta röstat mot miljöförbättringar.

Debattartikel i DN idag:
http://www.dn.se/opinion/debatt/vi-pekar-ut-eu-politiker-som-ar-samst-pa-miljon-1.859079

Läs hela granskningen och se alla ledamöternas betyg!
http://www.naturskyddsforeningen.se/upload/press/en-rost-for-miljon.pdf

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s