Fem av sex vill inte satsa på kärnkraft

En opinionsmätning som Naturskyddsföreningen beställt av Synovate/Temo visar att bara 15 procent av svenskarna vill prioritera en investering i att ersätta gamla kärnkraftverk med nya. En majoritet, 63 procent, vill hellre satsa på förnybar energi som vind, sol och bioenergi.

Synovate har i telefonintervjuer frågat drygt 1000 svenskar om investeringar i energisystem för att klara klimatmålen: ”Om samhället skulle investera 20 miljarder vad anser du då att man bör satsa på i första hand?”

En stor majoritet, 63 procent, anser att förnybar energi som vindkraft, solenergi och bioenergi har högst prioritet. 18 procent anser att effektivisera elanvändningen så att den totala energianvändningen kan minskas är det viktigaste. Undersökningen visar att stödet för att i första hand prioritera investeringar i förnybar energi gäller oavsett partisympatier.
– Flera undersökningar visar att klimatproblemen är välkända hos svenskarna. Nu kan vi även visa svaret på frågan om hur svenska folket prioriterar olika energislag i förhållande till varandra: kärnkraftens tid är förbi! Det gäller alla riksdagspartiers väljare. Därför bör överenskommelsen om ny kärnkraft rivas upp, säger Mikael Karlsson ordförande i Naturskyddsföreningen.

Idag visar ny information att kostnaderna för ny kärnkraft är mycket höga och att ny vindkraft är billigare och går snabbare att införa.
Därför visar statistiken att vindkraft är det energislag som växer snabbast i hela världen. Nya statliga utredningar visar på stora potentialer att effektivisera energianvändningen.
– Vi behöver inte kärnkraften. Den är dyr och det tar lång tid att bygga verk. Redan regeringens eget planeringsmål för vindkraft innebär att nästan hälften av kärnkraftens el kan ersättas. När energieffektiviseringen dessutom tar fart och när solcellerna blir allt billigare så kan vi ersätta kärnkraften, säger Svante Axelsson generalsekreterare Naturskyddsföreningen.

De LO-förbund som hyllat regeringens kärnkraftsuppgörelse verkar ha litet stöd bland sina medlemmar och bland socialdemokratiska sympatisörer. Bland de tillfrågade LO-medlemmarna i opinionsundersökningen ville endast 15 procent prioritera investeringar för att ersätta gamla kärnkraftverk med nya.

Läs hela undersökningen!
http://www.naturskyddsforeningen.se/upload/press/synovate_energitabeller.pdf
http://www.naturskyddsforeningen.se/upload/press/synovate_energiopinion.pdf

Läs debattartikel i Svenska Dagbladet:
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/

Källa Pressmeddelande från Naturskyddsföreningen

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s