Att bara ta hand om matavfall räcker inte

En öppen insändare till Miljöpartiets Åke Petterson.

Att bara ta hand om matavfall räcker inte.

Vi importerar och bränner 600 000 ton sopor årligen i Sverige, vilket är en miljömässig skandal.
Att satsa på ekologiska kretslopp är viktigt, och där ingår inte sopförbränning.

Vi kan inte fortsätta att slösa med energi som vi gör vid att brinna återvinningsbara sopor, och som vi gör med att öka uttaget av jungfruliga resurser, för det kommer inte att räcka till våra barns välfärs, om vi inte styr om kursen på mera hållbara sätt att leva och förbruka resurser.

Miljöpartisten Åke Pettersons samt att han är ordförande i Karlstad energi har lagt biogas på agendan för att få matavfall ur soporna, med att införa straffavgifter i Karlstad regionen för en allmänhet som inte vill sortera ut matavfallet. Samt en mycket rimligare avgift för dom hushållen som vill sortera ut matavfall.

Denna goda intention är till för att få producerat miljövänligt energi till eventuellt uppvärmning av hushåll, och/ eller produktion av biogas till transportbränsle. Denna satsning gör att bland annat delar av dom regionala miljömålen om frisk luft, renare vatten och god bebyggd miljö möjliggör konkret att styrsystem för visionerna infrias.

Den stora frågan är vad gör politiker i Värmland för att trycka på marknaden för att återvinna mera av vårat sopberg, eller ska man säga Sverige och Europas sopproblematik, så länge slarvarnas sopor fortsätter att brännas? För det är ett systemfel när vi fortsätter att bränna sopor och inte återvinner mera i Sverige. Att bara producera biogas från matavfall håller inte anser jag, när det finnas teknik som möjliggör återvinning i en mycket större grad. Nedanstående studie visar att det går att återvinna mera, men då måste det finnas en politisk vilja samt ett bättre system för detta i region Värmland.

I Färgelanda, Mellerud, Trollhättan, Uddevalla och Vänersborg kommun så körs ett system med så kallade gröna och röda påsar.

Dom gröna påsarna läggs hushållsavfall i som kan rötas, samt i dom röda påsarna ska avfall som kan brännas, men inte kan återvinnas läggas.

Frågan är om det finns en stark politisk vilja eller makt att påverka för mera återvinning i Karlstad samt i Värmland? För det är även tekniskt möjligt att i Sverige samla in förpackningsavfall i en blandad fraktion med alla materialslag, och sedan sortera i efterhand.

Detta framgår i en förstudie som IVL Miljöinstitutet nyligen har slutfört, röda och gröna påsar är också ett system som fungerar utmärkt i andra kommuner i Sverige?

För mera information: Åsa Stenmarck, IVL Svenska Miljöinstitutet, asa.stenmarck@ivl.se, 08-598 56366.

Så Åke Petterson, vad kan du göra för att införa mera återvinning och hjälpa Värmland att producera mera gröna jobb till återvinningsbranschen?

Tom Örbeck
Miljöpartist och medlem i naturskyddsföreningen

Annonser

One thought on “Att bara ta hand om matavfall räcker inte

 1. Tom Örbäck har helt rätt när han pekar på systemfelet att bränna hushållsavfall och det är heller inte hållbart att bara producera biogas. I ett hållbart kretsloppsamhälle skall avfall återvinnas.

  När det gäller matavfall så finns det en etablerad och väl fungerande metod att med hjälp av mikroorganismer återvinna allt och föra tillbaks det till jorden där det hör hemma. Det enda man behöver därhemma är en slaskhink med tätt lock. Resultatet blir jord.

  Metoden som startade i Japan på 1980-talet används i Australien, Nya Zeeland, Sydostasien, Holland, England och många andra länder. Det sprids snabbt i takt med att miljömedvetandet ökar och introduceras nu i Sverige på http://www.bokashi.se. Där beskrivs systemet i detalj och den som vill börja ta hand om sitt eget avfall kan där skaffa allt som behövs. Det fungerar för alla som har hus eller kolonilott, d.v.s. tillgång till en trädgård.

  För att skala upp till institutioner, bostads och hyresrätt krävs dock insatser från intressegrupper och från samhället för att skapa fungerande insamlingssystem. Här börjar problemen. Vi i Sverige är vana vid storskaliga industrilösningar, gärna skattefinansierade. Bokashi är en metod för lokalsamhället där man insett behovet inte bara av lokal matproduktion och distribution utan även lokal återvinning och här krävs ett nytänkande och en politisk vilja.

  I Sverige slänger vi årligen bort ca. 1 Miljon ton mat. Skall vi nå det nationella målet att återvinna 35 % av detta till år 2011 får vi hitta på något rätt snart!

  Bertil Olsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s