Ny belysning kan ge idrotten 62 miljoner kronor

Ny belysning kan ge idrotten 62 miljoner kronor
– motsvarar 196 fritidsledare

Majoriteten av landets idrottsanläggningar har belysning från 1970-talet. Genom att byta ut ålderdomliga belysningssystem mot moderna och energisnåla alternativ kan totalt 62 miljoner kronor sparas i form av minskad energikostnad varje år. Denna besparing motsvarar kostnaden för 196 fritidsledare.

En ny undersökning från Energimyndigheten och Boverket visar att belysningen står för cirka 22 procent av den totala elanvändningen i landets idrottsanläggningar.

Genom att byta gammal belysning mot moderna alternativ skulle den totala energiförbrukningen enligt undersökningen kunna minskas med 45 procent, eller 13 kWh per kvadratmeter. Ett sådant teknikskifte innebär en årlig besparing i Sverige på 48 GWh, eller 62 miljoner kronor. Detta belopp motsvarar kostnaden för 196 fritidsledare (Källa: lönestatistik.se).
– Modern belysning innebär inte bara en stor klimatbesparing. Investeringarna betalar sig snabbt i form av sänkta energikostnader, vilket ger mycket pengar över till annat, säger Magnus Frantzell, vd i Belysningsbranschen.

Källa: pressmeddelande från Belysningsbraschen

Om Belysningsbranschen

Belysningsbranschen är huvudorganisation för Sveriges tillverkare och importör av ljuskällor, belysningsarmaturer och komponenter. Vi har som verksamhetsmål att skapa intresse, sprida kunskap och verka för ökad kvalitet på belysning i den offentliga miljön. Läs mer om belysning på www.belysningsbranschen.se.

Om STIL2
STIL2 undersöker energianvändningen i olika typer av lokaler, med speciellt fokus på elanvändningen. Från 2005 och framåt har kontor, skolor och förskolor, vårdlokaler samt nu idrottsanläggningar undersökts. Lokalerna är statistiskt utvalda och sekretesskyddade i undersökningen. STIL2 genomförs av ÅF Consult AB på uppdrag av Energimyndigheten.

Ladda ner rapporten här >>

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s