Elbilar i glesbygd, när bensinmackar försvinner?

Think openEfter föregående vecka så var det en riksnyhet på SVT1 att Saab hade tänkt producera elbilen Think i Trollhättan och/eller Uddevalla.

Som anställd elbilmontör på företaget Think i Aurskog i totalt fem år, så var inslaget även en överraskande nyhet för mig.

Självklart blev man lite chockad först, med tanke på att man er permitterad och hoppas att man fortsatt kommer att ha ett jobb på Aurskog i Norge, men efter en del funderingar så verkar det vara en god ide. Vi får hoppas att det resulterar i att många andra får jobb och att Saabs kunnande och automation av bilbyggande ger ett lågt pris, samt säkrare och snabbare logistik hantering. Sen så ligger Saab mera strategiskt till i förhållande till Europas kunder, och det ger bättre avkastning.

Vi som bor kvar här i Åmotfors verkar numera att få långt till bensinmacken, då den enda macken vi har stängdes den 28 Februari.

Det verkar inte vidare miljösmart att behöva åka flera mil för att tanka sin bil här på glesbygden.

Elbilen från Think har mellan 20-15 mil på en tankning av el, och krocksäkerhet som en vanlig småbil, och ett transportprodukt som är miljövänligt och klar till kund. Mera info på Think.no Sen har alla hushåll två hål i vägga, och det är nära till tankning i hela Sverige.

Till och med den Svenska kungen har köpt en elbil från Think.

Med tanke på detta får vi hoppas att den Svenska regeringen går in och stöder Saab, så vi snabbt och enkelt får igång en elbilproduktion i Sverige.

Samt att Saab och Think verkligen levererar vad dom lovar.

På detta viset får vi även lättare för att infria något av dom så kallade miljömålen inom transporterna, och en sundare klimatpolitik.

Visioner om att infria miljömålen håller inte när regeringen inte går mera konkret till verks, så nu har allians regeringen all möjlighet att bekänna färg även när det gäller att skapa en sund arbetspolitik i hela Sverige. Närproducerad, miljövänligt och en aktiv arbetspolitik, tänk om alliansens rikspolitiker ser möjligheten och slår till.

Tom ÖrbeckTom Örbeck
Elbilsmontör på Think, och medlem i elbilföreningen
ELFIR.SE

 

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s