Fler kvinnor än män minskar på köttätandet för klimatets skull

Sju av tio kvinnor, 69 procent, kan tänka sig att äta mindre kött för att bromsa klimatförändringen. Bland männen är motsvarande andel endast 45 procent. Kvinnor är också mer benägna att minska sitt eget bilåkande och åka mer kollektivt för att minska utsläppen av växthusgaser. Det framgår av en ny undersökning som Naturvårdsverket beställt.

Fler kvinnor än män är benägna att själva göra förändringar för att minska utsläppen av växthusgaser. Den största skillnaden gäller köttätandet, som 69 procent av kvinnorna kan tänka sig att dra ner på, jämfört med 45 procent bland männen. Nästan hälften av kvinnorna, 47 procent, uppger också att de redan dragit ner på sin köttkonsumtion för klimatets skull. Bland männen är motsvarande siffra 40 procent.

Fler kvinnor än män kan också tänka sig att köra bil mindre (79 respektive 69 procent) och att åka mer kollektivt (76 respektive 59 procent). Betydligt fler kvinnor än män (63 respektive 41 procent) får också av dåligt samvete när de gör saker som kan ha negativ inverkan på klimatet.

– Trots att männens livsstil, med exempelvis mer bilkörning, är mer klimatpåverkande, är det fler kvinnor som känner ansvar för sin klimatpåverkan och är beredda att göra förändringar i sin vardag, säger Jessica Cederberg Wodmar, projektledare klimatkommunikation på Naturvårdsverket.

Klart fler kvinnor än män föredrar att köpa varor från företag som arbetar för att minska klimatförändringen (69 respektive 55 procent). Både kvinnor och män lyfter fram priset på klimatvänliga alternativ som det största hindret för att leva på ett sätt som minskar klimatpåverkan.

– Den efterfrågan på klimatvänliga varor och tjänster som finns bör inspirera fler företag att ta fram prisvärda klimatvänliga alternativ, säger Lars Westermark, chef för Klimatpolicyenheten vid Naturvårdsverket.

Mätningarna genomfördes under hösten 2008 av ARS Research AB på Naturvårdsverkets uppdrag.

Källa Naturvårdsverkets pressmeddelande

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s