Har du ”rena” kläder?

Utställningen Fair Fashion? öppnar på Nordiska museet 18/2. I samband med den anordnas samtal om hållbart mode och en Medveten modehelg 4-5 april.

Hur påverkas världen av det du har på dig? Vem betalar när du shoppar? Utställningen Fair Fashion? tar upp textilproduktionens baksidor och alternativ för en mer hållbar framtid.

Den globala klädindustrin är gigantisk, bara i Sverige köper vi kläder för 71 miljarder kronor per år. Maximerade ekonomiska vinster, ständiga trend-växlingar i modet och ökad efterfrågan utsätter miljö och människor för starka påfrestningar.

I utställningen problematiseras modet och besökaren möter textilproduktionens baksidor men också alternativ för en mer hållbar framtid. Kläders livscykel, från produktion, användning till förbrukning, visas. Ämnen som bomullsproduktion, kemikalieanvändning, arbetsmiljö, vattenåtgång, transporter, konsumtion/ mode, textilsopor och återvinning/ återanvändning tas upp.

Utställningen är till största delen uppbyggd av återanvänt material från tidigare utställningar och den visas med så lite teknik som möjligt. Utställningen har transporterats med lastbil från Tyskland, där den visats senast. Resan är CO2 kompenserad. Utställningsfakta, i pdf

Fair Fashion? är gjord av Världskultur-museet i Göteborg där den visades
förra året.

Utställningen visas 18/2-23/8-09.

Källa pressmeddelande från Nordiska museet Länk dit >>

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s